MENI
4.11.2016

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić razgovarao sa delegacijom Parlamenta Azerbejdžana

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom Parlamenta Republike Azerbejdžan o unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje. 

Ističući činjenicu da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana u uzlaznoj putanji i da svakodnevno jačaju, predsjedavajući Softić upoznao je visoke goste sa aktuelnom političkom situacijom u našoj zemlji. Apostrofirajući evropske i euroatlantske integracije kao vanjskopolitičke prioritete Bosne i Hercegovine, gospodin Softić ocijenio je da je naša država u ovoj godini, uprkos političkim turbulencijama uoči lokalnih izbora, napravila značajne iskorake na putu ka EU i NATO-u. 

Gostima iz Parlamenta Azerbejdžana gospodin Softić zahvalio se na značajnim ekonomskim ulaganjima u BiH, posebno ističući ulaganja te zemlje u općini Srebrenica i gradu Doboju. Prema riječima Softića, BiH kao multietnička država, kojoj je stalo da poštuje konstitutivnost, ravnopravnost i prava naroda i građana, svim prijateljskim zemljama uvijek preporučuje da političke i ekonomske odnose razvijaju na cijelom prostoru naše zemlje. 

Ocjenjujući da postoji dosta prostora za razvoj ekonomskih odnosa dvije zemlje, gospodin Softić pozvao je privrednike iz Azerbejdžana da nastave da ulažu u Bosnu i Hercegovinu, naglašavajući kako će vlasti u našoj zemlji učiniti sve da te investicije budu zaštićene i unaprijeđene. 

Članovi Delegacije Parlamenta Azerbejdžana, koju su predvodili poslanik Javanshir Feyziyev i predsjedavajući Grupe prijateljstva BiH – Azerbejdžan, poslanik Chingiz Ganizade, istaknuli su da bi kontakti i razgovori na svim nivoima vlasti između predstavnika BiH i Azerbejdžana trebali biti češći i sadržajniji. Takvi kontakti, posebno na nivou ambasadora i poslanika dvije zemlje u parlamentarnim skupštinama Vijeća Evrope i OSCE-a, doprinijet će boljem razumijevanju i daljem unapređenju političkih i ekonomskih odnosa BiH i Azerbejdžana, rečeno je na sastanku. 

Poslanici Parlamenta Azerbejdžana najavili su i nova ulaganja te zemlje u privredu Bosne i Hercegovine, kao i dalje jačanje saradnje gradova prijatelja Bakua i Sarajeva, što je planirano za narednu godinu. 

Visoki gosti prenijeli su gospodinu Softiću poziv predsjednika Parlamenta Azerbejdžana da posjeti tu zemlju, što je predsjedavajući Doma naroda PSBiH sa zadovoljstvom prihvatio. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću