MENI
3.11.2016

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH razgovarali sa predstavnicima institucija BiH, civilnog društva i akademske zajednice o dinamici evropskog puta BiH

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Senad Šepić, Maja Gasal – Vražalica, Željko Komšić, Nikola Lovrinović, Šemsudin Mehmedović, Saša Magazinović i Lazar Prodanović razgovarali su danas sa predstavnicima institucija BiH, civilnog društva, akademske zajednice i ekspertima za evropske integracije o dinamici ispunjavanja uvjeta na putu BiH ka Evropskoj uniji (EU), s posebnim naglaskom na posao koji našu zemlju očekuje nakon dobivanja upitnika Evropske komisije. 

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović upoznao je prisutne o tome da će BiH 9. decembra ove godine dobiti upitnik Evropske komisije, na koji naša zemlja mora odgovoriti u roku od šest mjeseci. Prema riječima Dilberovića, u tom procesu fokus mora biti na kvaliteti odgovora na upitnik, kako se ne bi desilo da nam Evropska komisija dostavi i dodatna pitanja. S tim u vezi, dodao je on, kontinuirano se vrše obuke kako bi službenici bili što bolje pripremljeni za posao koji nas očekuje nakon 9. decembra. 

Sastanku je prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je rekao da BiH što prije treba postati punopravna članica EU, jer članstvo u EU jamči ekonomski prosperitet, istinsku vladavinu prava i rješavanje mnogih pitanja koja ovu regiju opterećuju već dugi niz godina. Zato, poručio je gospodin Crnadak, u BiH potpuni fokus mora biti na reformama koja nas očekuju na evropskom putu, dok dnevno - politička pitanja, kako je rekao, treba ostaviti po strani. 

Na sastanku je poručeno da treba ojačati ulogu parlamentaraca svih nivoa vlasti u procesu evropskih integracija naše zemlje, a poslanike i delegate PSBiH još aktivnije uključiti u nadzor provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

Učesnici su se složili i oko toga da je u proces evropskih integracija naše zemlje potrebno aktivno uključiti i predstavnike civilnog društva i akademske zajednice. Rečeno je i to da predstavnicima civilnog društva i akademske zajednice treba omogućiti da odgovaraju na upitnik Evropske komisije, a istaknuta je i ideja formiranja grupe za Evropu, koju bi činili parlamentarci svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici civilnog društva i akademske zajednice. 

Tokom razgovora istaknuto je i to da proces evropskih integracija treba u što većoj mjeri promovirati u bosanskohercegovačkoj javnosti. S tim u vezi, danas je poručeno kako je potrebno izraditi strategiju komuniciranja s javnošću o evropskom putu naše zemlje. 
Učesnici su se dogovorili da ovakav vid zajedničkog djelovanja predstavnika institucija BiH sa predstavnicima civilnog društva i akademske zajednice treba nastaviti. Naredni sličan sastanak dogovoren je u periodu iza 9. decembra ove godine. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću