MENI
2.11.2016

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak razgovarali s novim šefom Političkog odjela Delegacije EU u BiH

"Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Bariša Čolak razgovarali su sa novim šefom Političkog odjela Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Matthewom Fieldom.
Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi o situaciji nakon lokalnih izbora, te nastavku evropskog puta.

Na samom početku šef Političkog odjela Delegacije EU Field osvrnuo se na odluku Vijeća za poslove Evropske unije, kojom je 20. septembra ove godine prihvaćen zahtjev BiH za članstvo u EU, spomenuvši pritom kako je i posjeta premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je BiH postavio kao vanjskopolitički prioritet nove vlade, pozitivan, te kako će pozitivno utjecati na odnose u BiH. Istaknuo je kako je BiH i dalje na vrhu liste prioriteta EU, te da uživa visoki nivo podrške.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto ovom prilikom je naglasila da će napredak na evropskom putu Bosne i Hercegovine uvelike ovisiti o rješenju unutarnjih pitanja kao što su ispunjenje presuda Evropskog suda za ljudska prava tj. rješenje problema oko načina izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda i ispunjenje odluke suda za grad Mostar. Krišto i Čolak su se također složili sa Fieldom u tvrdnji da nijedna država nije ušla u Evropsku uniju bez višestrukih izmjena svojih ustava te će izmjena Ustava biti nužna i u slučaju BiH. 

Krišto je istaknula važnost političkih, ekonomskih i drugih reformi, kazavši kako kroz ustavnu reformu i izmjenu izbornog zakonodavstva treba doći do konačnih rješenja koja su jednako dobra za sve i koja će omogućiti ravnopravnost Hrvata sa druga dva konstitutivna naroda. 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak kazao je da je upravo sada vrijeme za važne iskorake koji će rezultirati političkom stabilnošću i pravnom sigurnošću, istaknuvši važnost da upravo 2017. godina treba biti godina promjena temeljenih na principima decentralizacije, federalizma, legitimnog predstavljanja i supsidijarnosti. 

Sagovornici su se složili kako je rješavanje ovih kao i drugih važnih pitanja ključno za nastavak pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini." saopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariše Čolaka.(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću