MENI
2.11.2016

Održana 37. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 37. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine PSBiH utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 

Ustavnopravna komisija utvrdila je i usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, predlagača Vijeća ministara BiH. 
Podržani su, bez amandmana, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 

Članovi Komisije podržali su, sa osam usvojenih amandmana, i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 

U raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, zaključeno je da se Kolegij Doma upozna sa dopisima Zakonodavno - pravnog sektora Sekretarijata PSBiH koji su dostavljeni u vezi s tim Prijedlogom zakona, te da se Prijedlog zakona, u skladu sa članom 105. stavak (6) Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, vrati predlagaču na doradu.

Komisija je odgodila raspravu o usklađenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, jer sjednici nije prisustvovao predlagač ovog zakona poslanik Šemsudin Mehmedović. 

Primljen je k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za 2015. godinu. Usvojen je i zaključak koji će biti upućen Predstavničkom domu PSBiH, a kojim se traže izmjene zakona kako bi se javnosti učinili dostupnim imovinski kartoni nosilaca pravosudnih funkcija u pravosudnim institucijama BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću