MENI
1.11.2016

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić učestvovao na Regionalnoj konferenciji o jačanju efikasnosti nezavisnih parlamentarnih tijela i o parlamentarnom nadzoru

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić učestvovao je u radu Regionalne konferencije o jačanju efikasnosti nezavisnih parlamentarnih tijela i o parlamentarnom nadzoru, koja je danas završena u Prištini. 

Tokom završnog dana Konferencije, koja je organizirana u saradnji sa Misijom OSCE-a na Kosovu, razgovaralo se o jačanju uloge parlamenata u unapređenju rada nezavisnih institucija. 

Obraćajući se učesnicima Konferencije u svojstvu predsjedavajućeg Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru gospodin Borislav Bojić naglasio je da će tekst tog Prijedloga zakona, osim precizno definiranog pitanja demokratske kontrole institucija izvršne vlasti u BiH, inkorporirati i odredbe koje se odnose na saradnju državnog Parlamenta, kao vrhovnog zakonodavnog tijela, sa nezavisnim institucijama kakve su Ured za reviziju institucija BiH, Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (cijeli govor g. Bojića možete pročitati ovdje).

Završnog dana Regionalne konferencije razgovaralo se i o potrebi uspostavljanja osmišljene i efikasne saradnje zakonodavaca, nezavisnih institucija i organizacija civilnog društva u regiji Zapadnog Balkana. Naglašeno je da takva saradnja donosi mnogo koristi, uključujući i razmjenu i prijenos znanja, tehnologije i resursa za efikasniji rad nezavisnih tijela, kao i za bolji parlamentarni nadzor nad institucijama vlasti. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću