MENI
31.10.2016

Članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa ministrom vanjskih poslova Albanije

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Albanije Ditmirom Bushatijem o mogućnostima unapređenja političkih i ekonomskih odnosa dvije države. 

Ističući činjenicu da između Albanije i Bosne i Hercegovine nema otvorenih političkih pitanja i da su bilateralni odnosi dvije zemlje na najvišem nivou, ministar Bushati rekao je da Albanija, kao članica NATO-a i država sa kandidatskim statusom za ulazak u Evropsku uniju, snažno podržava svaki napredak Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regiona na evropskom i euroatlantskom putu. 

Ocjenjujući posjetu ministra Bushatija, te predstojeći dolazak predsjednika Parlamenta Albanije Ilira Мete u Sarajevo kao važne korake ka unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dvije prijateljske zemlje, članovi rukovodstva PSBiH pozdravili su nastojanje albanske strane da uspostavi partnerske odnose sa Bosnom i Hercegovinom i drugim zemljama Zapadnog Balkana u svjetlu realizacije projekata Berlinskog procesa i regionalne Jadransko – jonske inicijative. 

S tim u vezi, na sastanku se razgovaralo o realizaciji strateških projekata kakvi su izgradnja Jadransko – jonskog autoputa, koji bi zaokružio ekonomsku i turističku ponudu regiona, kao i Jadranskog gasovoda, čija bi izgradnja podstakla razvoj energetskog sektora u zemljama regiona. 

Članovi kolegija oba doma PSBiH informirali su šefa albanske diplomatije o tome da bi Dom naroda PSBiH uskoro mogao ratificirati Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije o uzajamnim putovanjima državljana, čime bi proces ratifikacije ovog Sporazuma bio zaokružen, a građanima dvije države omogućeno da granice prelaze s ličnim kartama. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću