MENI
31.10.2016

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić učestvuje na Regionalnoj konferenciji o jačanju efikasnosti nezavisnih parlamentarnih tijela

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić učestvuje na Regionalnoj konferenciji o temi: „Jačanje efikasnosti nezavisnih institucija: uloga parlamenata u regiji Zapadnog Balkana“, koja se danas i sutra održava u Prištini.

Obraćajući se prisutnima u okviru sesije o zakonodavnom nadzoru nezavisnih tijela, predsjedavajući Bojić istaknuo je da je u BiH 2006. godine donesen Zakon o reviziji institucija BiH, kojim se uređuje finansijska revizija institucija koje djeluju na nivou države BiH. U skladu sa ovim zakonskim rješenjem, pojasnio je Bojić, reviziju institucija BiH u formi krovne institucije obavlja Ured za reviziju institucija BiH koji ima stalnu saradnju sa PSBiH kroz komisije za finansije i budžet oba doma PSBiH. 

Prema riječima Bojića, postoji jasan partnerski odnos između PSBiH i njenih radnih tijela s jedne strane, i jedne nezavisne revizorske institucije s druge strane. S tim u vezi, poručio je Bojić, može se reći da je saradnja koja postoji između PSBiH i Ureda za reviziju institucija BiH na veoma visokom nivou (govor gospodina Bojića možete pročitati ovdje). 

Tokom prvog dana Konferencije istaknuto je i to da nezavisne institucije kao što su Agencija za borbu protiv korupcije, revizorske institucije i ombudsmani, imaju ključnu ulogu u nadgledanju djelovanja vlasti u skladu sa načelima dobre uprave. Iako su operativno nezavisne od vlasti, rečeno je, one su odgovorne zakonodavnim vlastima, što znači da ne rade u političkom vakuumu. 

Kako je pojašnjeno, one rade u političkom ambijentu u kojem njihova ovlaštenja često ograničavaju njihovi institucionalni nadzornici koje su građani demokratski izabrali. U skladu sa tim, učesnici su razgovarali o tome kako funkcionira parlamentarni nadzor nezavisnih institucija i sa kakvim se izazovima susreću u ostvarivanju funkcije nadzora. 

Regionalna konferencija s radom nastavlja sutra, kad će se razgovarati o tome kako ojačati ulogu parlamenata u unaprjeđenju rada nezavisnih institucija. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću