MENI
28.10.2016

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić na Regionalnoj konferenciji o jačanju efikasnosti nezavisnih parlamentarnih tijela

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić učestvovat će na Regionalnoj konferenciji o temi: „Jačanje efikasnosti nezavisnih institucija: uloga parlamenata u regiji Zapadnog Balkana“, koja će se 31. oktobra i 1. novembra 2016. godine održati u Prištini. 

Gospodin Bojić, koji je i predsjedavajući Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru, učesnicima će se obratiti u okviru sesije o zakonodavnom nadzoru nezavisnih tijela, tokom koje će se raspravljati o načinu funkcioniranja parlamentarnog nadzora nezavisnih tijela i o izazovima s kojima se parlamenti susreću u provođenju svoje nadzorne funkcije. 

Na Regionalnoj konferenciji, koju organizira Misija OSCE-a na Kosovu, razgovarat će se i o finansijskoj nezavisnosti i radu nezavisnih institucija. Kako je najavljeno, bit će predstavljena iskustva u postizanju delikatne ravnoteže između nezavisnosti od političke kontrole i odgovornosti prema javnosti. 

Planirano je, također, da se vodi rasprava i o odnosu između nezavisnih institucija, zakonodavaca i javnosti, kao i o mogućnostima jačanja nezavisnih institucija putem ponovne izgradnje povjerenja javnosti i promoviranja javnog učešća. 

Učesnici će razgovarati i o iskustvima u razvijanju odnosa između zakonodavaca i nezavisnih institucija u zemljama Evropske unije, o izazovima i prilikama za regionalnu saradnju, te o tome kako ojačati ulogu parlamenata u unaprjeđenju rada nezavisnih institucija. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću