MENI
27.10.2016

Održana 23. sjednica Doma naroda

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 23. sjednici usvojio je Zakon o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 


Usvojen je Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći, predlagača Vijeća ministara BiH.

U drugom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. S obzirom na to da je tekst ovog Prijedloga zakona usvojen u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je usvojen na Predstavničkom domu, Dom naroda PSBiH imenovao je delegate Seada Kadića, Zdenku Džambas i Ognjena Tadića u zajedničku komisiju oba doma PSBiH za usaglašavanje teksta Zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Dom naroda usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanju usvojeni su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Bosne i Hercegovine. Predlagač ova tri zakonska akta je Vijeće ministara BiH.

Dom naroda podržao je negativno mišljenje komisije o principima Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. S tim u vezi, Dom naroda usvojio je zaključak koji je predložila Komisija za finansije i budžet, a kojim se od Vijeća ministara BiH zahtijeva da do 31. decembra 2016. godine izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi sistemski i cjelovit Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim će obuhvatiti sve dosadašnje nedostatke koji su se u primjeni Zakona pojavili, ukazujući na potrebu sistemskog pristupa problematici reguliranja plaća i naknada zaposlenih u institucijama BiH, a ne povremenog ad hoc pristupa kojim se rješavaju pojedinačna aktuelna pitanja i zahtjevi pojedinih institucija.

Usvojena je Deklaracija o osudi govora mržnje, čiji je predlagač delegat Martin Raguž.

Dom naroda PSBiH usvojio je Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2015. godinu.

Usvojen je Izvještaj o zbrinjavanju osoba pod međunarodnom zaštitom u Bosni i Hercegovini za 2015., čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

K znanju je primljena Informacija o prihvatu i integraciji bosanskohercegovačkih državljana koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji za period 1. januar - 31. decembar 2015., čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Dom je dao saglasnost za ratifikaciju:
  • Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Kipar,
  • Sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi s regionalnim programom stambenog zbrinjavanja,
  • Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o primjeni Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji lica koja borave bez dozvole,
  • Sporazuma o grantu br. TF 0A0656 (Projekat jačanja finansijskog upravljanja i kontrole) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj / Međunarodne asocijacije za razvoj (Svjetska banka),
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Poljske o zaštiti tajnih podataka,
  • Sporazuma o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan,
  • Izmjena i dopuna Statuta i njegovog aneksa (Pravila finansiranja) koje je usvojila Generalna skupština od osnivanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO),
  • Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke – Modernizacija puteva u Federaciji Bosne i Hercegovine
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji u vojnoj obuci i
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o kolokaciji diplomatsko - konzularnih predstavništava. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću