MENI
26.10.2016.

Одржана 26. сједница Комисије за финансије и буџет Дома народа

На 26. сједници Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) усвојен је Извјештај о извршењу Буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2015. годину. 

Усвојен је Извјештај о ревизији Извјештаја о извршењу Буџета институција БиХ за 2015. годину. Комисија је усвојила и закључак који ће бити упућен Дому народа, а којим се од Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ тражи да најкасније до краја јануара 2017. године размотре ревизорски „Извјештај о ревизији извршења Буџета институција БиХ за 2015. годину“, и да заједно креирају „Програм активности и мјера“ које ће се подузети у правцу превазилажења недостатака у пословању презентованих у ревизорском извјештају и превентивних мјера којима ће запријечити понављање истих налаза ревизије у наредним извјештајима ревизије. Наведени „Програм активности и мјера“ има се јавно објавити најкасније до краја фебруара 2017. године на интернет страницама Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ, а да се у копији достави Парламентарној скупштини БиХ у истом року. 

Усвојен је и закључак који ће бити упућен Дому и којим се од Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ тражи да промптно приступе свеобухватној реализацији препорука ревизије које су садржане у тексту „Извјештаја о извршењу Буџета институција БиХ за 2015. годину». Од истих институција такође се тражи да Комисији за финансије и буџет Дома народа ПСБиХ најкасније до 1. марта 2017. године доставе информацију о реализацији препорука из Извјештаја. 

Усвојен је и закључак којим се од Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ тражи да посебну пажњу посвете јачању система унутрашњих контрола, те да, у циљу повећања ефикасности финансијског пословања и поузданости финансијских извјештаја, успоставе одговарајући систем унутрањих контрола којима ће смањити ризик од понављања истих или појаве нових грешака у свом финансијском пословању.

Примљена је к знању Информација секретара Комисије с 24. тематске сједнице о теми: „Проблеми у раду Канцеларије за разматрање жалби БиХ“. У циљу отклањања уочених проблема и побољшања стања унутар Канцеларије Комисија је усвојила сљедеће закључке: 
  • Комисија за финансије и буџет Дома народа ПСБиХ задужује Канцеларију за разматрање жалби да изради детаљну анализу свих заосталих спорних предмета из 2013./2014. године, тако да раздвоји предмете који су временом постали беспредметни (с обзиром на то да су одређена уговорна тијела, у складу са својим потребама за функционисањем, наставила поступак, додијелила и реализовала уговоре без обзира на жалбу или су уговорна тијела одустала од предметних набава) и да остатак предмета, у складу са расположивим ресурсима, размјерно подијели подружницама и сједишту УРЖ-а у Сарајеву, без обзира на вриједносни и територијални цензус, те их без одгоде оконча.
  • Комисија за финансије и буџет Дома народа ПСБиХ задужује Канцеларију за разматрање жалби да, приликом рјешавања предмета из тачке 1. закључка, у складу са правилима струке води рачуна о свим могућим консеквенцама које могу произаћи из рјешавања тих предмета, те да спријечи те консеквенце и пронађе алтернативно рјешење.
  • Комисија за финансије и буџет Дома народа БиХ задужује Канцеларију за разматрање жалби БиХ да хитно рјеши проблем софтвера за управљање предметима који им је дониран, те да планирана средства која су му одобрена у буџету за 2017.годину прерасподијеле за унапрјеђење система аутоматизације и информатизације и развије службену веб страницу Канцеларије, као и да хитно испуни обавезу када је у питању објављивање одлука.
  • Комисија за финансије и буџет Дома народа ПСБиХ препоручује Канцеларији за разматрање жалби да проблеме кадровске непопуњености рјешава упућивањем захтјева Савјету министара БиХ за одобрење додатног запошљавања, а у циљу примјене члана 122. ставка (8) Закона о јавним набавкама, закључака Парламентарне скупштине БиХ и Комисије за финансије и прорачун Дома народа ПСБиХ, на начин који би укључио екстерне премјештаје државних службеника, директно преузимање државних службенацика у складу са чл. 32. и 32б. Закона о државној служби институција БиХ или у крајњој варијанти јавно оглашавање радних мјеста, а изнимно закључивањем уговора о раду на одређено вријеме.
  • Задужује се Канцеларија за разматрање жалби да информише Комисију за финансије и буџет Дома народа о провођењу овога закључка, тако што ће се у свом извјештају о раду за 2016. годину осврнути на провођење предметног закључка. Уколико се укаже потреба за ранијим поступањем, своју информацију може доставити и прије извјештаја о раду. (крај) 

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу