MENI
24.10.2016

Predstavnici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda sastali se sa delegacijom Bundestaga SR Njemačke

Zamjenici predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mario Karamatić i Sead Kadić, te član ove Komisije Martin Raguž, kao i članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Senad Šepić i Željko Komšić sastali se danas sa delegacijom Grupe prijateljstva njemačkog Bundestaga, predvođenom predsjednicom ove Grupe Marieluise Beck.

Glavni akcenat razgovora odnosio se na integracijski put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU). Predstavnici njemačkog Bundestaga ukazali su članovima PSBiH na činjenicu da našoj zemlji ističe vrijeme za priključenje zajednici evropskih država. Članovi komisije dva doma PSBiH istaknuli su da najveći broj ljudi u našoj zemlji želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu u okviru EU, ali su naveli da taj proces predstavnici vlasti u BiH ne mogu iznijeti bez jasne pomoći zemalja članica EU. 

Analizirajući posljedice protivljenja nekih država EU daljem procesu proširenja na zemlje Zapadnog Balkana, kao i ulogu Rusije i Turske, te politke tih zemalja u ovoj regiji, sagovornici su naglasili da je bez evropskih i euroatlantskih integracija razvoj situacije na ovom području vrlo neizvjesan, te da pitanje euroatlantskih integracija predstavlja egzistencijalno pitanje za Bosnu i Hercegovinu.

Konstatirano je da su predstavnici institucija BiH svjesni svih limita koje je pred našu zemlju stavio Dejtonski mirovni sporazum, te da našoj zemlji treba jasan put ka Briselu, sa kredibilnim i vjerodostojnim političkim snagama. S tim u vezi, članovi komisija oba doma PSBiH zamolili su predstavnike njemačkog Bundestaga da u narednom periodu nastave podržavati našu zemlju na putu ka EU. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću