MENI
24.10.2016

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Ženevi učestvuje na 137. godišnjem zasjedanju Interparlamentarne unije

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Salko Sokolović i član Delegacije Predrag Kožul učestvuju na 137. godišnjem zasjedanju IPU, koje je danas počelo u Ženevi. 

Zasjedanje je počelo generalnom debatom, tokom koje su se učesnicima godišnjeg zasjedanja IPU obratili predsjednik ove najstarije i najveće planetarne parlamentarne organizacije na svijetu Saber Chowdury i generalni direktor Ureda Ujedinjenih naroda u Ženevi Michael Møller, koji su govorili o glavnoj temi debate – ulozi parlamenata u sprečavanju kršenja ljudskih prava kao preteči konflikata. 

Tokom zasjedanja koje će trajati do četvrtka, 27. oktobra, više od 700 poslanika iz 138 zemalja svijeta, uključujući i 67 predsjednika parlamenata, tražit će odgovore na pitanja o uzrocima i posljedicama učestalih slučajeva kršenja ljudskih prava, političke isključivosti, vjerske netrpeljivosti i ograničavanja osnovnih sloboda, kao što su pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja. 

Kroz usvajanje završnih dokumenata zasjedanja, parlamentarci iz cijelog svijeta uputit će zajednički apel prema kome odsustvo institucionalne reakcije na kršenja ljudskih prava stvara plodno tle za konflikte i ratove. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću