MENI
21.10.2016

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH na 137. godišnjem zasjedanju Interparlamentarne unije

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić, njegov zamjenik Salko Sokolović i član Delegacije Predrag Kožul učestvovat će na 137. godišnjem zasjedanju IPU, koje će se od 23. do 27. oktobra održati u Ženevi. 

Kako je najavljeno, generalna debata na ovogodišnjem zasjedanju jedne od najstarijih i najvećih međunarodnih parlamentarnih organizacija na svijetu bit će posvećena ulozi parlamenata u sprečavanju kršenja ljudskih prava kao preteči konflikata. 

Više od 700 poslanika iz 138 zemalja svijeta, uključujući i 67 predsjednika parlamenata, tražit će odgovor na pitanje o uzrocima i posljedicama učestalog kršenja ljudskih prava, te slučajeva političke isključivosti, vjerske netrpeljivosti i ograničavanja osnovnih sloboda, kao što su pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja. Parlamentarci iz cijelog svijeta uputit će zajednički apel prema kome odsustvo institucionalne reakcije na kršenja ljudskih prava stvara plodno tle za konflikte i ratove. 

Tokom zasjedanja u Ženevi bit će održane i sjednice stalnih komiteta IPU, kao i panel – diskusije u vezi sa različitim pitanjima i problemima na globalnom nivou. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću