MENI
21.10.2016

Zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak i Ognjen Tadić učestvovali na 17. zasjedanju Udruženja senata Evrope

Raspravom o ulozi senata u procesu parlamentarnog odlučivanja, danas je u švicarskom gradu Bernu okončano 17. zasjedanje Udruženja senata Evrope, u čijem radu su učestvovali zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak i Ognjen Tadić. 

U svom obraćanju učesnicima zasjedanja gospodin Čolak govorio je o ulozi Doma naroda, kao i o načinu odlučivanja u oba doma PSBiH (govor gospodina Čolaka u cjelosti možete pročitati ovdje).

Tokom dvodnevnog zasjedanja raspravljalo se o ulozi parlamenata u borbi protiv kriminala i terorizma. U raspravi o tim pitanjima predsjednik Senata Francuske Gerard Larcher naglasio je da ujedinjenje naroda i oba doma parlamenta, te pozicije i opozicije predstavlja ključan uvjet za uspješnu borbu protiv terorizma i za sigurnost građana. Predsjednik Senata Francuske istaknuo je i potrebu jačanja evromediteranske saradnje, budući da se, kako je rekao, protiv radikalnih ideologija može boriti jedino kreiranjem zajedničke politike evropskih i mediteranskih država. 

Predsjednik Senata Italije Pietro Grasso u svom obraćanju naglasio je da se evropski kontinent suočava s velikim izazovima i da su multilateralizam i diplomatija načini da se spriječe mogući sukobi na evropskom tlu. Prema riječima predsjednika italijanskog Senata, kontinuirana saradnja, razmjena informacija i iskustava, kao i unapređenje interparlamentarne saradnje od ključnog su značaja u borbi protiv terorizma. 

I predsjednica Vijeća Ruske Federacije Valentina Matvienko istaknula je da parlamentarni dijalog ima posebnu ulogu u borbi protiv terorizma, koji je, kako je rekla, trenutno najveća opasnost s kojom se svijet susreće. 

Na dijalogu, kontroli granica, većoj finansijskoj kontroli i poštivanju ljudskih prava i vjerskih sloboda insistirali su u svojim govorima čelnici senata Španije i Holandije.

Naredno, 18. zasjedanje Udruženja senata Evrope bit će održano u Sloveniji. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću