MENI
20.10.2016

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić razgovarao sa ministrom odbrane Makedonije

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom odbrane Makedonije Zoranom Jolevskim i predstavnicima makedonskog Ministarstva odbrane i makedonske Armije o pitanjima koja karakteriziraju stanje u sektoru odbrane dvije države.

Gospodin Podžić upoznao je goste sa aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, posebno ističući značaj parlamentarnog nadzora nad sektorom odbrane i sigurnosti i terenskih radnih posjeta koje članovi Zajedničke komisije provode u jedinicama i komandama Oružanih snaga BiH.

Razmijenjene su informacije o problemima koji prate proces javnih nabavki u sektoru odbrane obje zemlje, te iznesena iskustva u vezi sa mogućim načinima prevazilaženja problema u ovoj oblasti. 

Sagovornici su, također, razgovarali i o mirovnim misijama u kojima su angažirani pripadnici vojski obje zemlje, o stanju personala u oružanim snagama i rješavanju brojnih pitanja koja se dovode u vezu s tim, a koja BiH i Makedoniju trebaju učiniti kredibilnim partnerima na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama.

Poseban akcenat u razgovoru stavljen je na intenziviranje bilateralne saradnje, kao i na ispunjenje obaveza institucija Bosne i Hercegovine za početak realizacije Akcionog plana za članstvo u NATO, te na jačanje inicijativa koje će, kroz format zemalja „Jadranske povelje“ (A-5), region Zapadnog Balkana učiniti sigurnijim i spremnijim za dalju saradnju u okviru NATO-a. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću