MENI
19.10.2016

Okončana 36. sjednica Predstavničkog doma

Na 36. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije. Riječ je o Prijedlogu zakona pod oznakom „Е“, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 

Usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, predlagača Vijeća ministara BiH. 

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 

U prvom čitanju usvojeni su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 

Usvajanjem negativnih mišljenja Komisija, odbijeni su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, predlagača Vijeće ministara BiH. 
  
Usvojen je Izvještaj o zbrinjavanju osoba pod međunarodnom zaštitom u BiH.

Primljena je k znanju Informacija o prihvatu i integraciji bosanskohercegovačkih državljana koji se vraćaju u BiH na osnovu Sporazuma o readmisiji za period od 1. januara do 31. decembra 2015. godine. 

Nije usvojena inicijativa poslanika Predraga Kožula i Nikole Lovrinovića kojom se tražilo uspostavljanje i obilježavanje Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. 

Dom je dao saglasnost za ratificiranje: 
  • Sporazuma o saradnji u području turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Kipar,
  • Sporazuma o grantu između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope u vezi s regionalnim programom stambenog zbrinjavanja,
  • Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o provođenju Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji osoba koje borave bez dozvole,
  • Sporazuma o grantu br. TF0A0656 (Projekt jačanja finansijskog upravljanja i kontrole) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj/Međunarodne asocijacije za razvoj (Svjetska banka),
  • Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Poljske o zaštiti tajnih podataka,
  • Sporazuma o osnivanju Fonda Zapadnog Balkana,
  • Izmjena i dopuna Statuta i njegovog Aneksa (Pravila finansiranja) koji je usvojila Generalna skupština od osnutka Svjetske turističke organizacije (UNWTO),
  • Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke – Modernizacija cesta Federacije Bosne i Hercegovine,
  • Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji u vojnoj obuci,
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću