MENI
14.10.2016

Delegacija Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH posjetila Ministarstvo odbrane BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i članovi ovog tijela Predrag Kožul i Ljilja Zovko posjetili su Ministarstvo odbrane BiH i tom prilikom razgovarali sa rukovodstvom Ministarstva, sa ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš na čelu. 

Tokom posjete, koja je realizirana u okviru godišnjeg plana Zajedničke komisije, konstatirano je da Ministarstvo odbrane BiH spada u sam vrh ljestvice među institucijama BiH kada je riječ o provođenju Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH. 

Članovi Zajedničke komisije posebno su istaknuli osobni angažman ministrice Pendeš jer, kako su pojasnili, njenim dolaskom na čelo Ministarstva ovoj oblasti počela se posvećivati puno veća pažnja u ovom izvršnom tijelu BiH. U vezi s tim, članovi Zajedničke komisije uvjerili su se u to da u Ministarstvu postoje sva potrebna podzakonska akta, da je Podregistar tajnih podataka uspostavljen i zaštićen na Zakonom propisan način, te da su u potpunosti zadovoljeni i NATO standardi kad je riječ o zaštiti tajnih podataka do stepena „tajno“. 

Delegacija Zajedničke komisije pozvala je Ministarstvo da jednak sistem sada počne uspostavljati i na terenu, prvenstveno u komandama i kasarnama. 

Na kraju razgovora, sagovornici su ocijenili da je dosadašnja saradnja Zajedničke komisije, Ministarstva odbrane BiH, Državnog sigurnosnog tijela i Obavještajno – sigurnosne agencije BiH veoma uspješna, ali da će se i dalje poduzimati potrebne aktivnosti kako bi stepen saradnje bio na još većem nivou. 

Članovi Zajedničke komisije posjetili su i Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH i Ministarstvo Kantona Sarajevo, gdje je također razgovarano o provođenju Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću