MENI
13.10.2016.

Parlamentarna skupština BiH bila domaćin Parlamentarnom plenumu Energetske zajednice

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je u Sarajevu bila domaćin sastanka Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice, organizacije koja, okupljajući zemlje Europske unije, Zapadnog Balkana i Istočne Europe, predstavlja najveće jedinstveno energetsko tržište na svijetu. 

Parlamentarnim forumom, koji se po prvi put održava uporedo sa Ministarskim vijećem Energetske zajednice, predsjedavali su predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić i ravnatelj Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač.

Otvarajući Parlamentarni plenum Energetske zajednice i pozdravljajući nazočne parlamentarce iz zemalja Zapadnog Balkana i Istočne Europe, predsjedatelj Bosić izrazio je uvjerenje da će održavanje ovog skupa poslati poruku o spremnosti najviših zakonodavnih institucija da igraju izraženiju ulogu u oblikovanju Energetske zajednice. 

Razmjere i širina prijetnji našoj održivoj energetskoj budućnosti svjedoče o potrebi pojačane suradnje parlamentaraca, rekao je Bosić i naglasio da rješavanje izazova kao što su energetska sigurnost, klimatske promjene i zagađenje zraka zahtijeva zajedničku političku volju i trud ne samo vlada nego i svih parlamenata i parlamentaraca iz regija Zapadnog Balkana i Istočne Europe. 

Bosić je izrazio snažno uvjerenje da će glas parlamentaraca kroz zajednički rad u Parlamentarnom plenumu Energetske zajednice biti sve snažniji i da će postojanje parlamentarne dimenzije Energetske zajednice omogućiti zemljama regiona da ostvare zajednički cilj – sigurno, konkurentno i održivo snabdijevanje energijom za dobrobit građana. 

U uvodnom izlaganju ravnatelj Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač najprije je pozdravio postizanje dogovora sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetskim ministrima o ispunjavanju uvjeta za ukidanje sankcija koje je Energetska zajednica uvela našoj zemlji. 

Naglašavajući da je riječ o dogovoru koji, kako je rekao, predstavlja veliki uspjeh za BiH, Kopač je ocijenio da angažman Energetske zajednice u našoj zemlji, kao i u drugim zemljama regiona Zapadnog Balkana i Istočne Europe svjedoči o rastu značaja ove organizacije. 

Kopač je najavio da će se u ožujku naredne godine parlamentarcima iz ova dva regiona u radu Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice pridružiti i zastupnici Europskog parlamenta. Energetska zajednica postaje magnet za okupljanje država članica jer smo mi organizacija koja ne stvara, već rješava probleme, zaključio je Kopač. 

Na sastanku su predstavljene aktivnosti u tekućoj i plan rada Energetske zajednice za narednu godinu. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću