MENI
13.10.2016

Član Delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope Damir Arnaut u Strazburu učestvovao u raspravi o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom

Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Damir Arnaut učestvovao je, u okviru oktobarskog zasjedanja PSVE u Strazburu, u raspravi o saradnji država članica sa Međunarodnim krivičnim sudom.

Gospodin Arnaut na Nacrt rezolucije o ovoj temi podnio je i dva podamandmana, koja su jednoglasno usvojena. 
U svojstvu člana Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE, gospodin Arnaut imao je odvojene sastanke sa predsjedavajućim tog Komiteta, belgijskim senatorom Alainom Destexheom, te sa članicom istog Komiteta i članicom Parlamenta Francuske Mariettom Karamanli.

Senatora Destexheu, koji je našu zemlju posjetio više puta tokom rata u svojstvu generalnog sekretara “Ljekara bez granica”, gospodin Arnaut upoznao je sa aktuelnom situacijom u našoj zemlji, s posebnim osvrtom na potrebu jačanja vladavine prava i reforme pravosuđa. Razgovarano je o budućim aktivnostima Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, kao i o mogućnosti imenovanja izvjestioca koji bi istražio nivo vladavine prava u našoj zemlji.

Sa gospođom Karamanli, koja je trenutno izvjestiteljka Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE na temu prava optuženih na odbranu, gospodin Arnaut razgovarao je o različitim aspektima upražnjavanja tog prava, uključujući i pravo na advokata po vlastitom izboru, a u svjetlu nedavnih presuda Evropskog suda za ljudska prava (Dvorski protiv Hrvatske i drugi), te predmeta koji su pred tim sudom u skorije vrijeme pokrenuti. Gospođa Karamanli izrazila je zadovoljstvo sadržajem razgovora i uspostavljenom saradnjom, te istaknula da će, u okviru izrade svog izvještaja, nastojati da posjeti i Bosnu i Hercegovinu. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću