MENI
20.2.2015

Učesnici Zimskog zasjedanja PSOSCE-a pozvali sve strane u sukobu u Ukrajini da poštuju primirje i sarađuju sa posmatračkom misijom


U Beču danas završava 14. redovno Zimskog zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE), u čijem radu je učestvovao i Lazar Prodanović, član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PSOSCE.

Tokom trodnevnog zasjedanja, 250 poslanika iz 57 zemalja članica, raspravljalo je o najvažnijim sigurnosnim izazovima sa kojima se svijet trenutno suočava.
Zasjedanje je počelo Mediteranskim forumom, na kome se diskutiralo o pitanjima migracija, prijetnjama nasilnog ekstremizma, kao i o problemima nastalim nakon arapskog proljeća i novih izraelsko – palestinskih sukoba.

U plenarnom dijelu zasjedanja učesnicima se obratio predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je, u osvrtu na krizu u Ukrajini, pozvao sve strane da se u potpunosti pridržavaju dogovorenog Paketa mjera za primjenu Sporazuma iz Minska. Dačić je apelirao na sve strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla da ugrozi primirje na istoku Ukrajine, koje je na snagu stupilo 15. februara. Na poštovanje primirja i primjenu Sporazuma iz Minska pozvao je u svom obraćanju i predsjedavajući PSOSCE-a Ilkka Kanerva.

Tokom diskusije o ovom pitanju istaknuto je da prilika za mirno rješenje sukoba ne bi smjela da bude propuštena. Zaključeno je da je, kako bi podrška OSCE-a bila efikasna, neophodno da sve strane blisko sarađuju sa Specijalnom posmatračkom misijom, poštuju i osiguraju njenu sigurnost, te nesmetan pristup i slobodu kretanja posmatračima na terenu.

Održane su i sjednice sva tri opća komiteta PSOSCE-a, na kojima su učesnici nedvosmisleno osudili nedavne terorističke napade u Francuskoj i Kopenhagenu. Oni su istakli da je potrebna jednoglasna osuda svih oblika terorizma uz istovremeno osiguravanje uvjeta da naša društva ostanu ujedinjena protiv pokušaja stvaranja podjela na osnovu vjerske, kulturne, etničke, nacionalne i rasne pripadnosti.

Posebna pažnja posvećena je i fenomenu stranih boraca – terorista, kao i nasilnom ekstremizmu i radikalizmu koji vode terorizmu, a posebno radikalizaciji mladih i žena.

Zaključeno je da se ne smije zanemariti i šire strateško sagledavanje evropske sigurnosti i značaja poštovanja naših zajedničkih vrijednosti i principa, te naglašeno da je uloga OSCE-a u tom smislu i dalje od ključnog značaja. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću