MENI
3.10.2016

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH na Godišnjem sastanku Parlamentarne mreže Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić i predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH Predrag Kožul učestvovat će na Godišnjem sastanku Parlamentarne mreže Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja će 4. i 5. oktobra ove godine biti održana u Vašingtonu. 

Kako je najavljeno, na sastanku će se razgovarati o zapošljavanju i razvoju u naprednim zemljama, novonastalim zemljama i zemljama u razvoju, kao i o angažmanu MMF-a u vezi sa planom i programom za pružanje podrške zemljama članicama za prevladavanje makroekonomskih izazova i finansijskih kriza. 

Planom dvodnevnog sastanka previđena je i rasprava o ulozi u zemljama koje jednostrano žele krenuti naprijed u reformiranje subvencija za energiju s ciljem smanjena zagađenja i stvaranja potrebnih prihoda, kao i rasprava o naporima Svjetske banke i MMF-a u borbi protiv korupcije. 

Učesnici će, prema najavi, razmatrati i Izvještaj o svjetskom razvoju (WDR) za 2017. godinu, te razgovarati o izazovima sa kojima se Evropska unija i regije Bliskog istoka i sjeverne Afrike suočavaju u vezi s pitanjima migracija, sukoba i raseljavanja. 

Također, na sastanku će se razgovarati i o ulozi vlada, zakonodavaca i razvojnih partnera u jačanju zdravstvenog sistema, te o resursima Međunarodne agencije za razvoj potrebnih za donošenje hitnog plana globalnog razvoja. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću