MENI
29.9.2016

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH učestvovao u radu 13. zasjedanja Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić učestvovao je u radu 13. zasjedanja Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (MiMES) koji je danas održan u Sarajevu.

Na početku zasjedanja prisutnim učesnicima obratili su se predsjedavajuća Strateškog komiteta i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, predsjedavajući Koordinacionog komiteta za program „Explode“ general-major Senad Mašović, rezidentni koordinator UN i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, komandant EUFOR-a general major Friedrich Schrotter, predstavnici Misije OSCE u BiH, te predstavnici zemalja donatora.

Predstavnici Misije OSCE upoznali su učesnike sastanka sa realizacijom projekta “SECUP”,koji je dao dobre rezultate u uređenju infrastrukture u skladištima koja su deklarirana kao perspektivna. Tokom zasjedanja istaknut je značaj procesa uništavanja i rješavanja viškova naoružanja i minsko - eksplozivnih sredstava (MiMES), posebno s aspekta sigurnosnih rizika koje isti predstavljaju za BiH, ali i širi region. 

Također, danas su predstavnici UNDP-a upoznali učesnike skupa sa rezultatima projekta „Explode“ i “Explode Plus”, koje je finansirala EU. Istaknuto je da je međunarodna zajednica pružila značajnu pomoć u realizaciji programa, te da je izvjesno da će UNDP, zajedno sa Ministarstvom odbrane BiH, učiniti dodatne napore u saradnji sa zemljama donatorima s ciljem podržavanja nastavka ovog značajnog projekta.

Konstatiran je vidan napredak u realizaciji projekta delaboracije naoružanja u kapacitetima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), posebno u TROM-u Doboj, uz napomenu da se dostizanje planiranih rezultata očekuje do kraja 2016. godine. Istaknuto je da je u toku i stalna inspekcija stanja u skladištima naoružanja i MiMES, uz zahtjev Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba OSBiH da se ovaj proces okonča do kraja maja 2017. godine.

Trinaesta sjednica Strateškog komiteta rezultirala je prijedlogom zaključaka koji će biti dostavljeni članovima Strateškog komiteta, kao i svim drugim subjektima koji prate ovaj proces.

Inače, u skladu sa usvojenim Planom rada za 2016. godinu, članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH su obišli više jedinica i komandi OSBiH kako bi stekli uvid u stanje po pitanju realizacije projekata koji rješavaju pitanja viškova naoružanja i MiMES, s ciljem stvaranja sigurnog okruženja i davanja mogućnosti pripadnicima OSBiH da se bave brojnim aktivnostima koje čine njihovu temeljnu misiju. I danas je istaknuto da će Zajednička komisija i u narednom periodu nastaviti svoje aktivnosti na ovom planu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću