MENI
29.9.2016.

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ учествовао у раду 13. засједања Стратешког комитета за наоружање, муницију и минско-експлозивна средства

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Сифет Поџић учествовао је у раду 13. засједања Стратешког комитета за наоружање, муницију и минско-експлозивна средства (МиМЕС) који је данас одржан у Сарајеву.

На почетку засједања присутним учесницима обратили су се предсједавајућа Стратешког комитета и министрица одбране БиХ Марина Пендеш, предсједавајући Координационог комитета за програм „Explode“ генерал-мајор Сенад Машовић, резидентни координатор УН и резидентни представник UNDP-а у БиХ Sezin Sinanoglu, командант ЕУФОР-а генерал мајор Friedrich Schrotter, представници Мисије ОЕБС у БиХ, те представници земаља донатора.

Представници Мисије ОЕБС упознали су учеснике састанка са реализацијом пројекта “SECUP”,који је дао добре резултате у уређењу инфраструктуре у складиштима која су декларирана као перспективна. Током засједања истакнут је значај процеса уништавања и рјешавања вишкова наоружања и минско - експлозивних средстава (МиМЕС), посебно с аспекта безбједносних ризика које исти представљају за БиХ, али и шири регион. 

Такође, данас су представници UNDP-а упознали учеснике скупа са резултатима пројекта „Explode“ и “Explode Plus”, које је финансирала ЕУ. Истакнуто је да је међународна заједница пружила значајну помоћ у реализацији програма, те да је извјесно да ће UNDP, заједно са Министарством одбране БиХ, учинити додатне напоре у сарадњи са земљама донаторима с циљем подржавања наставка овог значајног пројекта.

Констатован је видан напредак у реализацији пројекта делаборације наоружања у капацитетима Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОСБиХ), посебно у ТРОМ-у Добој, уз напомену да се достизање планираних резултата очекује до краја 2016. године. Истакнуто је да је у току и стална инспекција стања у складиштима наоружања и МиМЕС, уз захтјев Министарства одбране БиХ и Заједничког штаба ОСБиХ да се овај процес оконча до краја маја 2017. године.

Тринаеста сједница Стратешког комитета резултовала је приједлогом закључака који ће бити достављени члановима Стратешког комитета, као и свим другим субјектима који прате овај процес.

Иначе, у складу са усвојеним Планом рада за 2016. годину, чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ су обишли више јединица и команди ОСБиХ како би стекли увид у стање по питању реализације пројеката који рјешавају питања вишкова наоружања и МиМЕС, с циљем стварања безбједног окружења и давања могућности припадницима ОСБиХ да се баве бројним активностима које чине њихову темељну мисију. И данас је истакнуто да ће Заједничка комисија и у наредном периоду наставити своје активности на овом плану. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу