MENI
28.9.2016

Poslanica Mensura Beganović učestvovala na 29. zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije

Zamjenica predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije (PSF) Mensura Beganović učestvovala je na 29. zasjedanju PSF-a koje je održano u Saint – Vincentu (Vallee d'Aoste) u Italiji. 

Glavna tema 29. zasjedanja PSF-a bila je ekonomija u zemljama članicama Frankofonije i tim povodom razgovarano je o raznim aspektima ekonomske strategije Frankofonije, s naglaskom na pomirenje ekonomskih i socijalnih ciljeva u frankofonskom području. 

U usvojenoj Rezoluciji o ekonomskoj frankofoniji i njenoj regionalnoj integraciji, od PSF-a traži se da uspostavi odnose sa međunarodnim ekonomskim organizacijama, kao i da Međunarodna organizacija Frankofonije (MOF) da svoju podršku regionalnoj integraciji kako bi se uspostavilo partnerstvo između preduzeća u zemljama članicama. Isto tako, u rezoluciji se od MOF-a traži da upotrijebi svoje resurse s ciljem jačanja ekonomskog obrazovanja, razmjene studenata i povezivanja poslovnih ljudi, kao i da dadne podršku razvoju novih tehnologija. U tekstu rezolucije data je i podrška razmatranju mogućnost uspostavljanja frankofonske ekonomske unije, koja bi radila po modelu Evropske unije. Članovi PSF-a su se ovim dokumentom obavezali i da će raditi na provođenju ekonomske strategije Frankofonije, koristeći raspoložive fondove iz akcijskog programa za saradnju na području Evrope. 

Tokom dvodnevnog zasjedanja, više od 80 parlamentaraca iz zemalja članica PSF-a razgovaralo je o značaju koji danas Frankofonija uživa u svijetu, s posebnim naglaskom na njenu ulogu povezivanja naroda i jezičkih različitosti. Dosta pažnje posvećeno je mjerama koje imaju za cilj zapošljavanje mladih, te jačanju obrazovanja i poboljšanju pristupa mladih preduzetništvu i podršci preduzećima, a nasuprot izazovima internacionalizacije. Tim povodom, članovi PSF-a imali su priliku čuti izlaganja ekonomista o mogućnostima i preprekama za razvoj lokalnih ekonomija, o globalizaciji tržišta i inovacijama, gdje je naglašeno da u tim procesima posebnu pažnju treba obratiti na problematiku ekonomskog razvoja i preduzetništva u zemljama članicama Frankofonije iz centralne i istočne Evrope. 

Također, na zasjedanju je istaknuta i važnost ekonomskih odnosa u državama članicama Frankofonije i reformi u oblasti ekonomske mobilnosti, kao i to da je potrebno iskazati spremnost lokalnih ekonomija da odgovore izazovima svjetskog tržišta, uzimajući u obzir lokalne ekonomske sisteme koji su izloženi interacionalizaciji. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću