MENI
26.9.2016

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali s predsjednikom Senata Malezije

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić, njegov zamjenik Bariša Čolak i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović razgovarali su danas sa članovima Delegacije malezijskog Senata, koji borave u zvaničnoj posjeti BiH a koje predvodi predsjednik Senata Data Sri Sa Vigneswaran. 

Ističući činjenicu da između BiH i Malezije nema otvorenih pitanja, već se njeguju veoma dobri, prijateljski odnosi, članovi kolegija oba doma PSBiH naglasili su kako postoji prostor da se ti odnosi unaprijede i dostignu još veći nivo, posebno u oblasti ekonomije. 
Članovi kolegija oba doma PSBiH upoznali su visoke goste da je u BiH u posljednje dvije godine postignut značajan napredak u mnogim područjima. Kako su pojasnili, veliku ulogu u rezultatima postignutim ka putu Evropskoj uniji (EU), imala je takozvana njemačko – britanska inicijativa, a u februaru ove godine BiH je predala zahtjev za članstvo u EU koji je Vijeće EU prije nekoliko dana i prihvatilo.

Predsjednik Senata Malezije istaknuo je da je posjet članova Senata našoj zemlji prilika za dalje unaprjeđenje odnosa dvije zemlje čime bi se mogli stvoriti uvjeti da naša zemlja u budućnosti predstavlja ulazna vrata i za ulazak Malezije na evropsko tržište. Također, gospodin Vigneswaran istaknuo je da BiH ima veliki potencijal i za ulaganja u turizmu, te rekao da obje zemlje trebaju uložiti dodatne napore na promociji turizma. On je danas obećao da će Malezija učiniti sve kako bi njeni državljani u budućnosti u što većem broju posjećivali BiH. 

Predsjednik Senata Malezije tokom današnjeg susreta istaknuo je da postoji interes za moguća ulaganja u rudarstvo, a dodao je i da dvije zemlje trebaju uraditi više na stvaranju uvjeta kako bi BiH počela izvoziti meso i u Maleziju. 

Tokom razgovora sa rukovodstvom PSBiH, gospodin Vigneswaran istaknuo je da je i Malezija multikulturalno i multikonfensionalno društvo te njen modalitet uspješnog zajedničkog življenja i prosperiteta može poslužiti i BiH jer, kako je rekao, samo zajedničkim snagama i ciljevima društvo može krenuti naprijed. Članovi kolegija oba domova PSBiH naglasili su da narodi u BiH već vijekovima žive zajedno, ali da je kroz istoriju bilo i narušavanja međuljudskih odnosa. Kako su poručili, ključ prosperiteta BiH jesu dobri odnosi svih koji u njoj žive, a tome će zasigurno doprinijeti i što skorije članstvo naše zemlje u EU. 

Sagovornici su se složili da geografska udaljenost nije niti može biti prepreka za ostvarenje još boljih odnosa dvije države, kao ni da oni ne trebaju biti samo na retoričkom nivou, već treba učiniti sve u cilju njihove konkretizacije. U tom smislu, predsjednik Senata uputio je poziv članovima PSBiH za posjetu Parlamentu Malezije jer, kako je rekao, parlamentarna diplomatija treba imati primat u unaprjeđenju odnosa među državama i upravo ona najlakše otvara prostor za političko, privredno, kulturno, sportsko i svako drugo povezivanje dvije prijateljske zemlje. 

Na kraju razgovora, rukovodstvo PSBiH uputilo je zahvalnost Maleziji što je i u najtežim trenucima bila uz BiH, a svoj prijateljski odnos prema njoj iskazala je i u konkretnoj pomoći koju je učinila za i poslije velikih poplava koje su je zadesile 2014. godine. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću