MENI
22.9.2016

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH posjetili Komandu 5. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u Tuzli

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, član Zajedničke komisije Hazim Rančić i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović posjetili su Komandu 5. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH (OSBiH) sa sjedištem u Tuzli.

U razgovoru s domaćinima, komandantom 5. pješadijske brigade brigadnim generalnom Kenanom Dautovićem i komandantom Operativne komande OSBiH general – majorom Draganom Vukovićem, delegacija Parlamentarne skupštine BiH upoznala se sa trenutnim stanjem i aktivnostima 5. pješadijske brigade. 

Konstatirajući gotovo iste probleme kao i tokom obilaska 4. i 6. pješadijske brigade OSBiH, domaćini posjete upozorili su da 5. pješadijska brigada krajnjim naporima njenih pripadnika izvršava postavljene zadatke. Naglašeno je kako imponira spremnost ljudstva za izvršavanje obaveza, kao i njihova educiranost i svijest da predstavljaju značajan dio društva, od koga se mnogo očekuje.

Međutim, kako je kazano, pripadnicima ove brigade nedostaje adekvatna oprema za izvršenje misije. Infrastruktura gubi na vrijednosti jer su nedostatna sredstva za održavanje, a vojnici i podoficiri su nezadovoljni visinom plaće. Pripadnici ove brigade i OSBiH u cjelosti dugo čekaju na izradu i usvajanje potrebnih pravilnika i priručnika koji definiraju elementarne aktivnosti u vodu i odjeljenju, četi i bataljonu. Ne rješavaju se problemi sa neperspektivnim lokacijama. Veliki izazov za pripadnike ove brigade je osiguranje sigurnog transporta ljudstva i tehnike jer su vozila prosječno stara 27 godina, a svega oko 30 posto ih je ispravno, rečeno je na sastanku. 

Konstatirano je i to da Sektor za logistiku Ministarstva odbrane BiH i dalje potpisuje ugovore sa dobavljačima koji imaju nekvalitetne proizvode. Neblagovremena je isporuka energenata za zagrijavanje, a pripadnici ove brigade traže hitne intervencije na uređenju objekata u kojima žive i rade. 

Zajednički je zaključeno da je pred ovom brigadom, kao i pred svim jedinicama OSBiH, period brojnih izazova, s kojima se što prije treba suočiti menadžment Ministarstva odbrane BiH s ciljem osiguranja potrebnih sredstava i opreme za ispunjenje misije OSBiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću