MENI
21.9.2016.

Чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ боравили у радној посјети ТРОМ-у у Добоју

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Сифет Поџић и парламентарни војни повјереник БиХ Бошко Шиљеговић боравили су данас у Добоју у радној посјети Техничкој радионици за одржавање и уништавање муниције и минско-експлозивних средстава (ТРОМ) Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОСБиХ). 

Радна посјета имала је за циљ да сагледа стање у процесу уништавања вишкова муниције и минско - експлозивних средстава (МиМЕС), као и услове рада припадника ОСБиХ на овој локацији, те стање логистичког обезбјеђења припадника ОСБиХ.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић, командант Команде логистике ОСБиХ бригадир Русмир Мрковић, те командант и замјеник команданта Команде подршке ОСБиХ генерал мајор Хусеин Турсуновић и бригадни генерал Гојко Кнежевић информисали су чланове Заједничке комисије с активностима ове Команде и резултатима у процесу уништавања вишкова МиМЕС.

Током састанка разговарано је и о стању инфраструктуре у објектима ТРОМ-а Добој, опреми коју користе припадници ОСБиХ, те могућим начинима рјешавања проблема које узрокује нередовно логистичко обезбјеђење припадника ОСБиХ.
У разговору је указано на проблеме недостатка јединствених теренских униформи, војне и радне заштитне опреме, као и недостатка залиха моторних уља и мазива, што у знатној мјери отежава рад, као и функционисање ове јединице и ОСБиХ у цјелини. Речено је да залихе резервних дијелова по врстама и количинама, такође, не задовољавају потребе јединица ОСБиХ, а констатовано је и то да су моторна возила свих врста и намјена дотрајала и застарјела, те да због недостатка адекватних пнеуматика један дио моторних возила за превоз људи није оперативан. 

Закључено је да не постоји континуитет у снабдијевању јединица ОСБиХ, с обзиром на чињеницу да је у закашњењу процес закључивања уговора са добављачима. Дотрајалост теренских, теретних и путничких моторних возила и аутобуса достигла је критичан ниво, што у коначници угрожава извршавање задатака јединица ОСБиХ, као и безбједност људи и материјалних средстава која се свакодневно превозе, те утиче на немогућност извршавања кључних мисија ОСБиХ. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу