MENI
20.9.2016

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH posjetili Komandu 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i član Komisije Šemsudin Mehmedović, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović boravili su danas uz radnoj posjeti Komandi 6. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) sa sjedištem u Banjoj Luci. 

Domaćini ove posjete, čiji je cilj upoznavanje članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH sa trenutnim stanjem i aktivnostima ove brigade, bili su komandant 6. pješadijske brigade brigadni general Radovan Ilić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH general major Mirko Tepšić i komandant Operativne komande OSBiH Dragan Vuković sa saradnicima.

Generali Ilić, Tepšić i Vuković upoznali su delegaciju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) sa tokom izvođenja operacija i obuke, strukturom, stanjem popunjenosti personala, civilno-vojnom saradnjom, logističkim osiguranjem brigade, kao i sa nizom drugih pitanja koja daju sliku o stanju borbene gotovosti u ovoj brigadi.

Članovi Komisije naveli su da su evidentni veliki napori koje general Ilić i Komanda 6. pješadijske brigade OSBiH čine u izvršavanju postavljenih zadataka i obaveza, na osnovu čega se prepoznaje odlučnost, profesionalnost i opredijeljenost u izvršavanju misija koje su postavljene pred ovu brigadu.

Tokom sastanka, konstatirali su i problemi s kojima se suočava ova jedinica, a koji se ogledaju u neadekvatnoj popunjenosti i odlivu vojnika koji su, pored ostalog, nezadovoljni visinom plata i naknada za svoj rad. Kao neredovno i nedostatno ocijenjeno je i logističko osiguranje, posebno artiklima ishrane i ogrjeva. Za stanje u vezi sa nabavkom uniformi također je konstatirano da nije na potrebnom nivou. Vidljivi su problemi u osiguranju neperspektivnih lokacija. Oprema koju koriste pripadnici ove brigade je zastarjela, a svega oko 25% motornih vozila su operativna.

Konstatirano je i to da Sektor za logistiku i snabdijevanje Ministarstva odbrane BiH na vrijeme ne ugovara isporuke potrebne opreme, tehničkih sredstava i ogrjeva, što direktno umanjuje operativne mogućnosti ove jedinice. Ta činjenica posebno zabrinjava, s obzirom na to da je sredinom jula ove godine konstatirano isto stanje tokom posjete članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Komandi 4. pješadijske brigade OSBiH lociranoj u Čapljini.

Članovi Zajedničke komisije, koji su ovu posjetu realizirali sa ciljem upoznavanja sa stepenom implementacije zaključaka sa svoje 21. i 27. sjednice, a koji se odnose na proces javnih nabavki u sektoru odbrane, nastaviće sa posjetama jedinicama i komandama OSBiH. Nakon dobijanja informacije od Ministarstva odbrane BiH o stepenu implementacije akcionog plana u procesu javnih nabavki, Zajednička komisija uskoro će zakazati i tematsku sjednicu na kojoj će ponovo, u skladu sa svojim zakonskim i poslovničkim ovlastima, dati ocjenu aktuelnog stanja u OSBiH, te nastaviti sa realiziranjem planskih aktivnosti za 2016. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću