MENI
16.9.2016

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić obratio se učesnicima Evropske konferencije predsjednika parlamenata država članica Vijeća Evrope

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić obratio se danas u Strazburu učesnicima Evropske konferencije predsjednika parlamenata država članica Vijeća Evrope. 

Govoreći na temu „Mobilizacija parlamenata u borbi protiv mržnje za inkluzivna i nerasistička društva“, predsjedavajući Softić ukazao je na činjenicu da je Predstavnički dom PSBiH u maju ove godine usvojio Deklaraciju o osudi govora mržnje, te ocijenio da u našoj zemlji postoji snažan zakonodavni i institucionalni okvir za borbu protiv govora mržnje. 

Istovremeno, gospodin Softić upozorio je na to da stepen sankcioniranih incidenata govora mržnje u BiH nije na visokom nivou, zbog čega se u svom obraćanju založio za to da se nadležnim institucijama za zaštitu ljudskih prava osiguraju adekvatni materijalni i ljudski kapaciteti s ciljem poduzimanja aktivnosti edukacije i preventivnog djelovanja na suzbijanju govora mržnje u Bosni i Hercegovini. (govor predsjedavajućeg Softića u cjelosti možete pročitati ovdje)

Uvodno izlaganje na ovu temu, kojom je počeo drugi dan Konferencije u Strazburu, imali su predsjednik njemačkog Bundestaga Norbert Lammert i ambasadorica „Pokreta bez mržnje“ Vijeća Evrope gospođa Anne Brasseur. 

Konferencija će biti okončana danas usvajanjem zaključaka i preporuka državama članicama Vijeća Evrope o ulozi parlamenata u promociji demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, kao i u borbi protiv govora mržnje, diskriminacije i rasizma. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću