MENI
23.2.2015

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH razgovarali sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini


Neposredno pred govor u Parlamentarnoj skupštini BiH, visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini sastala se sa članovima Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH da bi, kako je rekla, i na taj način pokazala da Evropska unija čvrsto podržava evropski put naše zemlje i pozdravlja čin usvajanje u državnom Parlamentu Izjave Predsjedništva BiH o opredjeljenosti institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini za sprovođenje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Visoka gošća zahvalila je članovima Zajedničkog kolegija na ulozi i liderstvu u procesu usvajanja i istaknuvši da se radi o krupnom i važnom koraku ali i koraku koji prethodi brojnim konkretnim reformskim zahvatima koji našu zemlju približavaju evropskim standardima i članstvu u Evropskoj uniji. Na tom putu, kako je rekla, Evropska unija će biti dobar saradnik i podrška ali riječ je o procesu koje prije svih trebaju voditi bosanskohercegovačke političke snage.

Zahvaljujući se na podršci i očiglednoj posvećenosti Evropske unije našoj zemlji, predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović istaknuo je da je Bosni i Hercegovini bila potrebna jedna ovakva evropska inicijativa i da vjeruje da ćemo znati iskoristiti šansu. On je također prenio očekivanje da će Parlamentarna skupština BiH u refomskim procesima usko sarađivari sa tijelima Evropske unije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću