MENI
16.9.2016.

Делегација Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ учествује на Међупарламентарној конференцији о надзору над ИПА фондовима

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Никола Ловриновић, његова замјеница Нермина Капетановић и члан Комисије Фехим Шкаљић учествују у Београду на Међупарламентарној конференцији о надзору над ИПА фондовима Европске уније (ЕУ).

Обраћајући се члановима парламената земаља у процесу проширења и члановима Европског парламента који учествују на Конференцији, предсједавајући Заједничке комисије за Европске интеграције ПСБиХ Никола Ловриновић подсјетио је на чињеницу да је ЕУ новом Уредбом о успостављању инструмента ИПА II за буџетски период од 2014. до 2020. године укинула раније компоненте и успоставила пет подручја политика у којима ће финансијска подршка бити доступна без обзира на то има ли земља статус кандидаткиње или потенцијалне кандидаткиње. 

С тим у вези, Ловриновић је нагласио да је у нашој земљи у току израда пројеката за повлачење средстава из ИПА-е II за 2017. годину у висини од око 35 милиона евра, те додао да би, с циљем подизања свијести о улози и важности инструмената претприступне помоћи у оквиру процеса европских интеграција земаља Западног Балкана, било добро повећати алокације средстава ИПА-е II за унапређење економског раста и развоја.
  
У свом обраћању учесницима Међупарламентарне конференције члан Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ Фехим Шкаљић нагласио је потребу јачања улоге парламената у информисању грађана о циљевима и пројектима ИПА-е II, као и нужност развијања надзорних капацитета парламената у процесу кориштења европских инструмената претприступне помоћи. 

Током Међупарламентарне конференције, коју је организовало Одјељење Европског парламента за претприступне активности у сарадњи са одборима Европског парламента за контролу буџета, спољне послове и регионални развој, чланови парламената земаља у процесу проширења и Европског парламента расправљали су о парламентарној контроли инструмената ЕУ за претприступну помоћ, о усклађивању ИПА II програма са стратегијом проширења ЕУ, о улози парламената у буџетској подршци и праћењу резултата реформи, као и о подршци регионалној и прекограничној сарадњи земаља Западног Балкана. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу