MENI
12.9.2016

Članovi komisija za finansije i budžet oba doma PSBiH učestvovali na regionalnoj parlamentarnoj konferenciji o jačanju regionalne saradnje parlamenata zemalja Zapadnog Balkana

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ljilja Zovko, predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH Predrag Kožul i njegov zamjenik Salko Sokolović učestvovali su u Beogradu na regionalnoj parlamentarnoj konferenciji na temu „Jačanje regionalne saradnje između parlamenata zemalja Zapadnog Balkana s ciljem poboljšanja upravljanja javnim finansijama“. 

Tokom dvodnevne konferencije učesnici su razmijenili mišljenja o ocjeni javnih rashoda i finansija odgovornosti (PEFA), koja određuje pouzdanost budžeta, transparentnost javnih finansija, upravljanje sredstvima i obavezama, fiskalnu strategiju i budžetiranje zasnovano na politici, predvidljivost i kontrolu u izvršenju budžeta, računovodstvo i izvještavanje, te vanjsku kontrolu i reviziju. 
Kako je istaknuto, svrha dobrog sistema upravljanja javnim sredstvima jeste osigurati da se politike vlada sprovode kako je predviđeno i da se ostvare njihovi ciljevi, jer otvoren i uređen sistem upravljanja javnim sredstvima jedan je od neophodnih elemenata koji doprinose postizanju željenih fiskalnih i budžetskih ishoda. 

Na konferenciji je poručeno da je potrebno unaprijediti odnose revizorskih ureda sa izvršnom vlašću, kao i da se što češće održavaju sastanci parlamentaraca, predsjednika vlada i predstavnika ureda za reviziju kako bi se unaprijedio sistem upravljanja javnim finansijama i razvio sistem efektivnog nadzora nad trošenjem javnih sredstava. 

Tokom konferencije održan je i sastanak Upravnog odbora Mreže parlamentarnih komisija za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana (NPC) sa predstavnicima Svjetske banke. Tom prilikom razgovarano je o mogućnosti da Svjetska banka finansira NPC na način da se osiguraju glavni standardi za procjenu upravljanja javnim finansijama i efikasnom nadzoru nad trošenjem javnih sredstava. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću