MENI
8.9.2016

Delegacija PSBiH u Berlinu učestvovala na Konferenciji OSCE-a o sprečavanju trgovine ljudima

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borislav Bojić i njegov zamjenik Halid Genjac učestvovali su u radu dvodnevne Konferencije o sprečavanju trgovine ljudima i eksploatacije radnika, koju je, o okviru njemačkog predsjedavanja OSCE-om, u Berlinu organizirao Ured specijalne predstavnice OSCE-a i koordinatorice za borbu protiv trgovine ljudima. 

Oko 150 učesnika iz 30 zemalja razmijenili su iskustva o načinima borbe protiv trgovine ljudima, te usvojili zaključke i preporuke kojima će se zemlje članice OSCE-a rukovoditi prilikom donošenja preventivnih mjera i zakonskih akata kojima bi se spriječila trgovina ljudima. 

Istovremeno, učesnici Konferencije apelirali su i na poslovni sektor i velike kompanije da sarađuju s vlastima i poštuju uredbe i smjernice koje zabranjuju iskorištavanje radnika. 

Osim parlamentaraca iz zemalja članica OSCE-a, u radu Konferencije u Berlinu učestvovali su predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija koje se bave problemima trgovine ljudima i iskorištavanja radnika, kao i predstavnici poslovnog sektora i akademske zajednice. 

Pored parlamentaraca, Bosnu i Hercegovinu na Konferenciji u Berlinu predstavljali su i nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije Samir Rizvo, te ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću