MENI
6.9.2016

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Mirsad Isaković razgovarao sa predstavnicama eksternog tima za evaluaciju UN Women regionalnog programa

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Isaković razgovarao je danas sa predstavnicama eksternog tima za evaluaciju UN Women regionalnog programa promoviranja rodno odgovornih politika budžetiranja u Jugoistočnoj Evropi. 

Prema riječima predsjedavajućeg Komisije, rodno odgovorno budžetiranje nije sistemski uređeno u našoj zemlji jer se u BiH još uvijek donose jednolinijski, odnosno administrativni budžeti. Kako je pojasnio, rodno odgovorno budžetiranje svoje puno afirmiranje u BiH dostići će kada se u našoj zemlji budu donosili programski budžeti. 

Izmjenama određenih zakonskih rješenja trebamo postići to da znamo koliko se sredstava iz budžeta izdvaja za žensku populaciju, ali i da imamo uvid u to koliko žene doprinose u stvaranju javnih prihoda, rekao je gospodin Isaković, te dodao kako bi takav pristup rezultirao time da rodno odgovorno budžetiranje u što skorije vrijeme bude sastavni dio budžeta svih nivoa vlasti u BiH. 

Kako bi postigli određene rezultate u vezi sa rodno odgovornim budžetiranjem u BiH, trebamo imati programe, ciljeve i vidjeti kolika je uloga politike u tom procesu, poručio je predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Mirsad Isaković. 

Predstavnice eksternog tima za evaluaciju UN Women regionalnog programa izrazile su zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima Komisije na polju rodno odgovornog budžetiranja u BiH, te istaknule kako se nadaju da će se nastaviti uspješna saradnja između Komisije i organizacije UN Women. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću