MENI
29.7.2010

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE DOMA NARODA



Na danas održanoj 61. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, utvrđena je usklađenost u Ustavom i pravnim sistemom za Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane, sigurnosti i obavještajno-sigurnosnih poslova, čiji je predlagač Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i za Prijedlog zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu, predlagač Vijeće ministara BiH.

Podržan je Prijedlog zakona o upravnim sporovima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a odgođeno je glasanje o amandmanima i Prijedlogu zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline u sudskim postupcima, predlagač također Vijeće ministara.
U vezi zaključka donesenog na 3. sjednici Komisije pod tačkom 11. Tekuća pitanja: “Preispitivanje Memoranduma o razumjevanju od 01. 07. 2001. godine između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ureda Visokog predstavnika koji državljane BiH uposlene kod međunarodnih organizacija oslobađa poreza na dohodak, odlučeno je da se uputi na razmatranje Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, radi donošenja mišljenja.
Odlučeno je, kada su u pitanju zahtjevi za autrentično tumačenje člana 114. stavak (3) Zakona o policijskim službenicima, podnosilac Granična policija BiH, člana 3. stavak (2) i člana 51. stavak (5) Zakona o javnim nabavkama, podnosilac Ured za razmatranje žalbi, kako je norma jasna te nije potrebno dodatno tumačenje. 
Komisija je utvrdila da se radi o neovlaštenim predlagačima kada su u pitanju zahtjevi za autentičnim tumačenjem člana 22. stav (2) i (3), člana 44. stavak (2) točke b) i c) i stavak (3) i (4) Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini te člana 27. stavak (2) Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, i nije utvrdilo konačne prijedloge autentičnog tumačenja.
Odlučeno je da se predloži predstavnicima Ministarstva finansija i trezora BiH, Agencije za za osiguranje BiH i entitetskih agencija za osiguranje, da pokušaju usaglasiti stavove u vezi podnesenih zahtjeva za autentičnim tumačenjem odredaba člana 2. stavak (1) i člana 9. stavak (6) Zakona o Agenciji za osiguranje u BiH, te o tome obavjeste Komisiju. 
Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za period od 01. 01. do 30. 06. 2010. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću