MENI
27.7.2010

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE



Na danas održanoj 44. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PS BiH, su u prvom čitanju podržani principi Prijedloga zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.  

Dato je pozitivno mišljenje, uz preporuku Domu naroda da da saglasnost za ratificiranje Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva industrije i trgovine Republike Češke, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, Sporazuma između BiH i Republike Češke o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka, Ugovora između BiH i Republike Srbije o izmjenama i dopunama Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, Sporazuma o financiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj i Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Prvi programski zajam za razvojne politike javne potrošnje.
Rang-lista kandidata za člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz reda hrvatskog naroda je proslijeđena domovima na izjašnjavanje.  
U vezi Inicijative delegata Slobodana Šarabe za utvrđivanje smjernica za djelovanje privremenih delegacija koje, u ime BiH, učestvuju na međunarodnim skupovima, usvojen je zaključak da su ove smjernice jasno definisane u članu 10. Pravilnika o međunarodnim aktivnostima.   
K' znanju je primljena Informacija Ministarstva vanjskih poslova BiH o procesu ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Analiza strukture i obima djelovanja Evropske službe za vanjske poslove i Informacija o Rezoluciji Evropskog parlamenta o Uniji za Mediteran. Usvojeni su izvještaji sa uzvratne bilateralne posjete Parlamentu Kuvajta, s evropske konferencije predsjednika parlamenata koji je održan u Republici Kipar, s trećeg dijela redovnog zasjedanja PS Vijeća Evrope i o posjeti Parlamentarne grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore PS BiH.  
K' znanju je primljeno pismo predsjedavajućeg Državne regulatorne komisije za električnu energiju Mirsada Salkića predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku u vezi sa reizborom člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Republike Srpske i pismo Delegacije Evropske unije u BiH ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u vezi s korištenjem sredstava iz IPA fondova za pomoć Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u ispunjavanju međunarodnih obaveza potrebnih za integraciju u EU iz oblasti okoliša. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću