MENI
23.7.2010

DELEGACIJA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH RAZGOVARALA SA POTPREDSJEDNIKOM SABORA R HRVATSKE, NEVENOM MIMICOM



Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić, predsjedavajući Halid Genjac, zamjenik predsjedavajućeg Ivo Miro Jović i član Zajedničke komisije za evropske integracije Zoran Koprivica, danas su se susreli sa potpredsjednikom Sabora i predsjednikom Odbora za evropske integracije Sabora Republike Hrvatske Nevenom Mimicom.

Osvrnuvši se na dobre međususjedske odnose BiH i R Hrvatske, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Beriz Belkić je rekao kako Parlamentarna skupština BiH u okviru svojih nadležnosti pokušava stvoriti pretpostavke za liberalizaciju viznog režima, ali da pored problema postoje i određeni pomaci.
„Najvažnije je da Bosna i Hercegovina unutar sebe postigne sklad koji će ići u korist građana, pri čemu je pomoć prijatelja uvijek dobrodošla“, istakao je Belkić.
Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac je rekao kako BiH i R Hrvatska imaju vrstu odnosa koji treba promovirati i da su iskustva R Hrvatske na putu u Evropsku uniju, veoma značajna i za našu zemlju.         
Potpredsjednik Sabora R Hrvatske, Neven Mimica je tokom susreta rekao kako je interes R Hrvatske da što prije uđe u Evropsku uniju i doprinese evropskoj budućnosti zemalja regiona. „Naš stav je se svi neriješeni bilateralni problemi sa zemljama regiona ne dovode u kontekst pregovora za članstvo u Evropskoj uniji“, naglasio je on.
Nakon ovog susreta potpredsjednik Sabora R Hrvatske, Neven Mimica je u Parlamentarnoj skupštini BiH održao predavanje i odgovarao na pitanja o napredovanju Republike Hrvatske u procesu evropskih integracija i pregovaračkim iskustvima vezanim za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću