MENI
22.7.2010

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 108. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrana je Inicijativa poslanika Denisa Bećirevića: „Izvještaj o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u periodu od januara 2007. do juna 2010. godine“. Komisija je konstatirala da poslanik ima pravo na podnošenje Inicijative, ali se nije izjašnjavalo o njenom sadržaju, zato što je Inicijativa odbijena na 81. sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

U vezi zahtjeva za autentičnim tumačenjem člana 27. stavak (2) Zakona o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, koji je podnesen od strane Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, nije donesen konačan stav jer je zaključeno kako se radi o neovlaštenom predlagaču.
Norma je jasna i nije potrebno dodatno tumačenje člana 3. stavak (2) Zakona o javnim nabavkama, čiji je podnosilac Centralna banka Bosne i Hercegovine, odlučeno je na današnjoj sjednici.
Članovi Komisije su odlučili kako se ne radi o klasičnom zahtjevu za autentičnim tumačenjem, već o pitanju praktične primjene zakona, kada je u pitanju zahtjev za autentičnim tumačenjem člana 51. stavak (5) Zakona o javnim nabavkama, podnosilac Ured za razmatranje žalbi. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću