MENI
11.3.2015

Okončana 8. sjednica Predstavničkog doma



 
Na 8. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) po hitnom postupku usvojen je Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Dom naroda PSBiH.

Usvojena je Odluka o izboru članova zajedničkih komisija oba doma PSBiH.

U Zajedničku komisiju za odbranu i sigurnost BiH izabrani su Borislav Bojić, Borjana Krišto, Hazim Rančić, Šemsudin Mehmedović, Hanka Vajzović i Dušanka Majkić.

U Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH izabrani su Đorđo Krčmar, Željko Komšić, Mirsad Mešić, Sadik Ahmetović, Vjekoslav Bevanda i Damir Bećirović.
U Zajedničku komisiju za ekonomske reforme i razvoj izabrani su Đorđo Krčmar, Safer Demirović, Salko Sokolović, Momčilo Novaković, Zaim Backović i Jasmin Emrić.

U Zajedničku komisiju za evropske integracije izabrani su Nikola Lovrinović, Nermina Kapetanović, Saša Magazinović, Fehim Škaljić, Aleksandra Pandurević i Milica Marković.

U Zajedničku komisiju za administrativne poslove izabrani su Borjana Krišto, Momčilo Novaković, Maja Gasal – Vražalica, Amir Fazlić, Mirsad Đonlagić i Staša Košarac.

U Zajedničku komisiju za ljudska prava izabrani su Borislav Bojić, Denis Bećirović, Lazar Prodanović, Damir Arnaut, Mensura Beganović i Nermina Kapetanović.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je Odluku o imenovanju članova parlamentarnih delegacija u međunarodnim organizacijama, iz Predstavničkog doma PSBiH.

U članstvo Interparlamentarne grupe BiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) imenovani su Nenad Lalić, Vjekoslav Bevanda, Salko Sokolović, Mirsad Đonlagić, Damir Bećirović, Jovan Vukovljak i Denis Bećirović.

U članstvo Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) imenovani su Senad Šepić, Borjana Krišto, Mladen Bosić, Milica Marković i Željko Komšić. Za zamjenike članova Delegacije PSBiH u PSVE imenovani su Nermina Kapetanović, Saša Magazinović i Damir Arnaut.

Članovima Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) imenovana je Aleksandra Pandurević.

U članstvo Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO) imenovani su Nikola Lovrinović, Dušanka Majkić i Asim Sarajlić.

Članovima Delegacije PSBiH u Centralnoevropskoj inicijativi (CEI) imenovani su Monika Tomić i Maja Gasal – Vražalica.

U članstvo Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) imenovani su Šemsudin Mehmedović i Mensura Beganović.

Članovima Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran (PSUzM) iz PSBiH imenovani su Hazim Rančić i Diana Zelenika.

Članovima Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) iz PSBiH imenovani su Šefik Džaferović, Momčilo Novaković, Hanka Vajzović i Fehim Škaljić. Za zamjenike članova Delegacije PSBiH u PSSEECP imenovani su Jasmin Emrić i Zaim Backović.

U članstvo Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini zemalja članica frankofonskog govornog područja (PSF) imenovani su Salko Sokolović, Milica Marković i Damir Arnaut.

U vezi sa Prijedlogom rezolucije o Sutorini, poslanika Denisa Bećirovića, određen je rok od 30 dana kako bi Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH održala posebnu sjednicu na koju bi bili pozvani stručnjaci iz područja ustavnog i međunarodnog javnog prava, a koji bi dali svoja mišljenja u vezi s pitanjem statusa Sutorine.

Zbog nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju upućena je poslanička inicijativa dr. Denisa Bećirovića, koja glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da u 2015. godini pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH“.

Dom je odlučio da se odluka o javnom saslušanju predstavnika BHANSA, BHDCA i Vijeća ministara BiH u vezi s iznesenim propustima koji su za posljedicu imali neostvarivanje prihoda, izbjegavanje dodatnih izdataka, te umanjivanje izdataka navedenih u Izvještaju o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Kontrola zračnog saobraćaja BiH“, uputi Komisiji za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH na realizaciju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću