MENI
23.2.2010.

ОКОНЧАНА 43. СЈЕДНИЦА ДОМА НАРОДА



На данас оконачној сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ једногласно је усвојен Закључак да се преко Стручних служби Дома народа још једном затраже одговори на делегатска питања на која до сада није одговорено, као и да се образложе кашњења у одговарању.
Предлог закона о духану Босне и Херцеговине, чији је предлагач Савјет министара БиХ, усвојен је у другом читању. У Комисију за усаглашавање текста овог Закона са Комисијом Представничког дома именовани су: Божо Љубић, Слободан Шараба и Адем Ибрахимпашић.   

У другом читању су усвојени Предлог закона о измјенама и допунама Закона о царинској тарифи Босне и Херцеговине и Предлог закона о заштити нових сорти биља у Босни и Херцеговини, чији је предлагач Савјет министара БиХ, док су у првом читању усвојени Предлог закона о радном времену, обавезним одморима мобилних радника и уређајима за евидентирање у друмском пријевозу и Предлог закона о измјенама Закона о класификацији дјелатности у Босни и Херцеговини, чији је предлагач Савјет министара БиХ. 
У првом читању су усвојени Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Јавном радиотелевизијском систему Босне и Херцеговине, Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Јавном радиотелевизијском сервису Босне и Херцеговине и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о комуникацијама, чији је предлагач Савјет министара БиХ. 
У првом читању су усвојени Предлог закона о ауторским и сродним правима и Предлог закона о колективном остваривању ауторских и сродних права, чији је предлагач Савјет министара БиХ. Усвојен је Закључак да Уставноправна комисија Представничког и Дома народа ПС БиХ проведу Јавну расправу о Предлогу закона о ауторским и сродним правима и Предлогу закона о колективном остваривању ауторских и сродних права на коју ће путем средстава информисања позвати сва заинтересована правна и физичка лица.    
Предлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни  и Херцеговини, чији је предлагач Савјет министара БиХ, усвојен је у првом читању. Усвојен је Закључак да се продужи амандманска фаза на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини до рока од 48 часова прије одржавања сједнице надлежне комисије.  
Усвојен је закључак да се Годишња платформа о обавјештајно-безбједносној политици, чији је предлагач Предсједништво БиХ, врати Предсједништву БиХ како би је још једном размотрило у свјетлу изречених приговора.   
Усвојен је Закључак Заједничке комисије за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику, усвојен на 18. сједници Заједничке комисије, одржаној 5.2.2009. 
У Управни одбор Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета, према предлогу јединствене ранг-листе Привремене заједничке комисије оба дома, на период од три године су именовани: Аида Абаџић Хоџић, Владо Мајсторовић и Миљан Попић. 
У Комисију за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције из Дома народа су именовани: Сулејман Тихић, Душанка Мајкић и Илија Филиповић.  
Дата је сагласност за ратификацију Споразума између Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине и Федералног министарства европских и међународних послова Републике Аустрије о сарадњи у области развоја; Уговора о кредиту за пројекат изградње постројења за десумпоризацију горивних гасова за термоелектрану Угљевик између Јапанске агенције за међународну сарадњу и Босне и Херцеговине; Уговора о зајму и пројекту између KfW, Франкфурт на Мајни, и Босне и Херцеговине и Републике Српске и Града Бањалуке - Водоснабдијевање и канализација у граду Бањалуци (компонента 1: водоснабдијевање); Уговора о финансирању и пројекту између KfW, Франкфурт  на Мајни, и Босне и Херцеговине и Републике Српске и Града Бањалуке – Градски систем водоснабдијевања и одвођења отпадних вода у граду Бањалуци (компонента 2: системи за одвођење отпадних вода); Споразума о зајму између Босне и Херцеговине, коју заступа Министарство финансија и трезора БиХ, и Мађарске извозно-увозне банке за пројекат - Третман отпадних вода у општини Тузла; Споразума између Босне и Херцеговине и Чешке Републике о избјегавању двоструког опорезивања и спречавању утаје пореза у односу на порезе на доходак и  имовину; Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Федеративне Републике Бразил о ослобађању од виза за носиоце дипломатских, званичних или службених пасоша и Амандмана на Устав Међународне организације рада из 1997. године. (kpaj)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу