MENI
17.3.2015

Susret delegata u Domu naroda Martina Raguža s ambasadorom Švicarske Konfederacije


Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Martin Raguž razgovarao je danas s ambasadorom Švicarske Konfederacije Heinrichom Maurerom o političkoj situaciji u BiH u svjetlu odluke zvaničnika Evropske unije (EU) o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH.

Tokom susreta Raguž je ocijenio da se BiH nalazi pred velikim izazovima i da, s tim u vezi, vlasti treba da prepoznaju značaj novog političkog odnosa Evropske unije prema BiH. Naglašavajući značaj donošenja odluke o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ocijenio je da upravo to treba da bude pokretač pozitivnih promjena u BiH. On je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti izabrane vlade na svim nivoima vlasti, te istakao da nakon toga naša zemlja treba ući u jasne strukturalne reforme, čije bi rezultate u konačnici osjetili svi njeni građani. S tim u vezi Raguž je zaključio da bi predstavnici institucija vlasti u BiH u proces reformi trebali ući u bliskom partnerstvu sa međunarodnom zajednicom, naročito uzimajući u obzir osjetljivu ekonomsku i socijalnu situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi.

Ambasador Maurer interesirao se za prioritetne ciljeve u predstojećem periodu, akcentirajući neophodnost ekonomskih i ustavnih reformi u procesu evropskih intergracija BiH.
Susret sa ambasadorom Maurerom delegat Martin Raguž iskoristio je i da uputi zahvalnost Švicarskoj Konferederaciji na dosadašnjoj pomoći koju je pružila u procesu obnove i razvoja demokratskih odnosa u BiH, te izrazio zadovoljstvo najavama da će Švicarske i u budućnosti nastaviti da pruža podršku našoj državi. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću