MENI
18.1.2010.

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА УСТАВНОПРАВНЕ КОМИСИЈЕ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА



На данас одржаној сједници Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, усвојен је закључак да су Предлог закона о измјенама Закона о класификацији дјелатности у БиХ и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о царинској политици БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ, усклађени са Уставом и правним системом Босне и Херцеговине.  

Комисија је закључила да су Предлог закона о допунама Кривичног закона БиХ, чији је предлагач посланик Денис Бећировић и Предлог закона о спрјечавању сукоба интереса у институцијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ, усклађени са Уставом и правним системом БиХ. Подржани су и принципи предлога ових закона. Усвојен је закључак да Уставноправна комисија Дирекцији за европске интеграције достави текст Предлога закона о спрјечавању сукоба интереса у институцијама БиХ, како би Дирекција за европске интеграције дала своје мишљење о њему.   
Усвојен је закључак да су Предлог закона о Судској полицији БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ, Предлог закона о измјени Закона о Суду БиХ и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Тужилаштву БиХ, чији је предлагач посланик Азра Хаџиахметовић, усклађени са Уставом и правним системом. Подржани су и принципи предлога ових закона. Такођер су подржани принципи Предлога закона о измјенама и допунама Оквирног закона о високом образовању у БиХ, чији је предлагач посланик Денис Бећировић.
Једногласно је утврђен Предлог пречишћеног текста Закона БиХ о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера, док није подржан Захтјев Уставног суда БиХ за изјашњење о Захтјеву Милорада Живковића, предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за оцјеном уставности члана 6. Закона о Агенцији за осигурање у БиХ. 
Подржана је Иницијатива посланика Мирјане Малић од 28.12.2009.г. и усвојена је Коначна информација и Допуна информације Министарства правде о стању у вези с неблаговременим упућивањем правоснажно осуђених лица на издржавање казни због недовољног капацитета установа за издржавање казни затвора и мјера безбједности. Усвојен је закјучак да се ова Информација и њена допуна, упуте у Представнички дом на разматрање. 
Закључено је да није могуће дати аутентично тумачење члана 52, Закона о јавним набавкама и да је потребно припремити Нацрт предлога закона о измјени Закона о јавним набавкама. На данашњој сједници је усвојен Извјештај о раду комисије за 2009. годину. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу