MENI
30.12.2009.

ОКОНЧАНА 40. СЈЕДНИЦА ДОМА НАРОДА



На данас одржаној 40. сједници Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине усвојен је извјештај Заједничке комисије оба дома о постизању сагласности о истовјетном тексту Закона о Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, Закона о допуни Закона о службеном гласилу Босне и Херцеговине, Закона о измјенама и допунама Закона о министарствима и другим тијелима управе Босне и Херцеговине као и Закона о контроли спољнотрговинског промета робе и услуга од стратешке важности за безбједност Босне и Херцеговине.


 

На сједници су, у првом читању, усвојени Предлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона Босне и Херцеговине, Предлог закона о измјени Закона о државној служби у институцијама Босне и Херцеговине, Предлог закона о допуни Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Босне и Херцеговине, предлагача Савјета министара БиХ.
Усвојен је Пословник о раду парламентарног војног повјереника Босне и Херцеговине, чији је предлагач Парламентарни војни повјереник БиХ.
Разматрана је Годишња платформа о обавјештајно-безбједносној политици коју је предложило Предсједништво Босне и Херцеговине, и делегати су одлучили да се Годишња платформа врати надлежној комисији ради доставе новог Мишљења.
Усвојен је Извјештај о ревизији Јавног Радиотелевизијског сервиса Босне и Херцеговине за 2008. годину, са закључцима Комисије за финансије и буџет, као и Извјештај о ревизији извршених донација Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине у периоду од 2006. до 2008. године, такођер са закључцима Комисије за финансије и буџет.
Извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ о ревизији институција Босне и Херцеговине за 2008. годину, с Мишљењем Канцеларије за ревизију институција БиХ, усвојено је као и закључци Комисије за финансије и буџет. У оквиру поменутог Извјештаја Канцеларија за ревизију је дала позитивно мишљење сљедећим институцијама: Агенцији за државну службу БиХ, Агенцији за јавне набавке БиХ, Агенцији за надзор над тржиштем БиХ, Агенцији за осигурање БиХ, Агенцији за поштански промет БиХ, Агенцији за рад и запошљавање БиХ, Агенцији за статистику БиХ, Архиву БиХ, Центру за уклањање мина БиХ, Централној изборној комисији БиХ, Дирекцији за европске интеграције БиХ,  Државној регулаторној комисији за електричну енергију, Фонду за повратак, Граничној полицији БиХ, Институту за стандардизацију БиХ, Министарству правде БиХ, Одбору државне службе за жалбе, Правобранилаштву БиХ, Регулаторној агенција за комуникације БиХ, Служби за заједничке послове институција БиХ, Суду БиХ, Тужилаштву БиХ, Канцеларији координатора за реформу јавне управе, Уставном суду БиХ, Институцији омбудсмана за заштиту потрошача БиХ, Институту за нестала лица БиХ, Комисији за имовинске захтјеве расељених лица и избјеглица и Парламентарној скупштини БиХ.
Мишљење с квалификацијом, Канцеларија за ревизију инистутиција БиХ је дала сљедећим институцијама: Министарству одбране БиХ, Управи за индиректно опорезивање БиХ, Агенцији за индентификацијске исправе, евиденцију и размјену података, Агенцији за безбједност хране у БиХ, Министарству финансија и трезора БиХ, Управи БиХ за заштиту здравља биља, Министарству комуникација и промета БиХ, Генералном секретаријату Савјета министара БиХ, уреди и службе, Агенција за промоцију страних инвестиција у БиХ – ФИПА, Предсједништву БиХ, Министарству иностраних послова БиХ, Институту за акредитирање, Дирекцији за цивилно ваздухопловство, Државној агенцији за истраге и заштиту БиХ, Министарству цивилних послова БиХ, Канцеларији за разматрање жалби, Комисији за концесије БиХ, Меморијалном центру Сребреница – Поточари, Институцији омбудсмана за људска права БиХ, Високом судском и тужилачком савјету БиХ, Канцеларији за законодавство БиХ, Дирекцији за економско планирање БиХ, Министарству безбједности БиХ, Канцеларији за ветеринарство БиХ, Конкуренцијском савјету БиХ, Министарству за људска права и избјеглице БиХ, Институту за мјеритељство БиХ, Комисији за очување националних споменика БиХ, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Служби за послове са странцима БиХ и Институту за интелектуално власништво БиХ.
Мирсад Салкић, дипломирани инжењер електротехнике, именован је, на предлог Савјета  министара БиХ, чланом Државне регулаторне комисије за електричну енергију. 
Прихваћена је иницијатива за оснивање Истражне комисије Дома народа за утврђивање околности у вези с издавањем ЦЕМТ дозвола за 2009. годину пријевозницима у Босни и Херцеговини, коју је предложила Душанка Мајкић. У Истражну комисију су именовани Душанка Мајкић, Божо Рајић и Адем Ибрахимпашић.
Такођер, на данашњој сједници прихваћена је и иницијатива делегата Хазима Ранчића којом се задужује Савјет министара БиХ да изради Предлог закона о поступању Правобранилаштва у провођењу правобранилачке функције.
Примљена је к знању информација о стању у вези с неправовременим упућивањем правомоћно осуђених лица на издржавање казни због недовољног капацитета установа за издржавање затворских казни и мјера безбједности, коју је поднијело Министарство правде БиХ, а достављена је од стране Уставноправне комисије Дома народа.
Примљен је к знању, Извјештај о раду СИПА-е за период јануар - септембар 2009. и Изјашњење о одређеним питањима, с Мишљењем и предлозима Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ. Такођер, у оквиру поменуте тачке, усвојен је закључак Бранка Зрне.
Разматран је захтјев за осуду пријетњи и подузимање мјера заштите представника Републике Српске у институцијама БиХ, с Мишљењем и предлозима Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, те су делегати, након разматрања, усвојили закључке Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПСБиХ.
Дата је сагласност за ратифициковање Конвенције о привременом увозу, Истанбул, 26. јули 1990, као и за ратификовање Стоцкхолмске конвенције о постојаним органским онечишћивачима - Штокхолм, 22. мај 2001. (крај)

                                                                           


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу