MENI
16.12.2009

OKONČANA 66. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za  2010. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, nije usvojen u prvom čitanju.  
Nije potvrđena Odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

K' znanju je primljena Informacija Vijeća ministara BiH o razlozima kašnjenja ratifikacije Konvencije UN-a o pravima lica s invaliditetom i Opcionalnog protokola.
Zahtjevi poslanika Azre Hadžiahmetović da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH razmatraju po hitnom postupku, upućeni su u Kolegij na usaglašavanje.   
Nije postignuta saglasnost Kolegija o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji je predlagač  poslanik Bajazit Jašarević.  
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH upućen je u Kolegij na usaglašavanje. 
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.  
Prijedlog zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima u BiH, čiji su predlagači poslanici Adem Huskić, Remzija Kadrić i Mehmed Suljkanović, nije usvojen u prvom čitanju.  
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Klub poslanika SNSD-a –, se vraća Komisiji za finansije i budžet na ponovno razmatranje.  
Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković, se vraća Ustavnopravnoj komisiji na ponovno razmatranje. 
Usvojeni su Izvještaji Zajedničkih komisija oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH i Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost Bosne i Hercegovine. 
K' znanju je primljena Informacija Vijeća ministara BiH o stanju i preduzetim aktivnostima u BiH na preventivnoj zaštiti i borbi protiv virusa gripe A ( H1N1). 
Nije postignuta saglasnost o Prijedlogu rezolucije o historijskoj  vrijednosti i važnosti Prvog zasjedanja ZAVNOBiH- a ( 25. novembar 1943.) za državnost Bosne i Hercegovine čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović. 
Nisu podržani zaključci o smanjenju plaća i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, dok je  podržan Zahtjev Istražne komisije za provjeru navoda o raspodjeli CEMT dozvola za produženje roka za dostavljanje izvještaja. 
Na prijedlog Vijeća ministara, diplomirani inžinjer elektrotehnike Mirsad Salkić je imenovan za člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju.  Iz Predstavničkog doma su u Zajedničku komisiju oba doma za usaglašavanje identičnog teksta Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, imenovani Adem Huskić, Drago Kalabić i Martin Raguž, u Zajedničku komisiju za usaglašavanje identičnog teksta Zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH, su imenovani Salko Sokolović, Lazar Prodanović i Velimir Jukić, dok su u Zajedničku komisiju za usaglašavanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH,  imenovani Remzija Kadrić, Milorad Živković i Velimir Jukić. 
Data je saglasnost za ratifikaciju Štokholmske konvencije o postojanim organskim zagađivačima i Konvencije o privremenom uvozu – ATA Karnet. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću