MENI
24.3.2015.

U Bruxellesu okončan Interparlamentarni seminar o razvijanju političke kulture i jačanju političkog dijaloga za održivu demokraciju

 
Interparlamentarni seminar o razvijanju političke kulture i jačanju političkog dijaloga, na kojem su sudjelovali zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Monika Tomić, Đorđo Krčmar i Sadik Ahmetović, kao i izaslanik u Domu naroda PSBiH Sifet Podžić, okončan je danas u Bruxellesu usvajanjem zaključaka i preporuka u kojima se ističe značaj uspostavljanja dijaloga i postizanja konsenzusa između vlasti i opozicije o važnim političkim pitanjima.

Kako je istaknuto tijekom seminara na kome su sudjelovali članovi Europskog parlamenta i parlamentarci iz država u procesu pristupanja Europskoj uniji, proces odlučivanja u Europskom parlamentu koncipiran je tako da se nastoji osigurati što šira potpora za svaki zakonodavni projekat jer u procesima odlučivanja sudjeluju i države i regije kao instance bliske građanima. Također, rečeno je da su solidarnost, tolerancija i otvorenost najvažnije sposobnosti za pomirenje i da je, u tom smislu, Europska unija inspiracija drugim europskim zemljama koje žele da postanu njene članice.

Sudionici su razmijenili mišljenja i o pitanju formiranja širokih političkih koalicija i značaju takvih koalicija za stabilnost EU, što je preporučeno kao mogućnost koju mogu koristiti i druge države koje nisu članice EU.

Kada je riječ o ulozi i značaju opozicije za razvoj demokracije, istaknuto je da kvalitet odnosa parlamentarnih većina i parlamentarnih manjina puno govori o političkoj kulturi svake zemlje. Demokracija se, naglašeno je, ne sastoji od vladavine većine nad manjinom, već je mnogo više od toga. Važna je i uloga ustava, koji će zaštiti manjinu i postaviti jasna pravila kojih se svi moraju pridržavati, bez obzira na kapacitet političke moći, poručeno je na Interparlamentarnom seminaru.

Seminar je organizirala Jedinica za pretpristupno djelovanje Europskog parlamenta, u suradnji sa komitetima za ustavna pitanja i vanjske poslove Europskog parlamenta. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću