MENI
27.3.2015

Delegacija PSBiH u Istanbulu učestvovala na konferenciji o transparentnosti rada i odgovornosti izabranih zvaničnika


Danas završava rad dvodnevne međunarodne Konferencije posvećene transparentnosti rada i odgovornosti izabranih zvaničnika koju su u Istanbulu organizirali Parlamentarna skupština Vijeća Evrope i Velika narodna skupština Republike Turske.

Tokom Konferencije, članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić i poslanice u Predstavničkom domu PSBiH Diana Zelenika i Aleksandra Pandurević, upoznali su učesnike ovog skupa sa činjenicom da PSBiH usvojila Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH, Zakon o finansiranju političkih partija, Kodeks ponašanja poslanika i delegata, kao i činjenicu da je na nivou BiH formirana Agencija za prevenciju korupcije. Oni su, međutim, ocijenili i da, uprkos postojanju zakonske regulative i nadležnih institucija, nema razloga za zadovoljstvo jer je, kako su istakli, korupcija vrlo izražena pojava u Bosni i Hercegovini.

Članovi naše delegacije najavili su da će prioritet nove vlasti i Vijeća ministara BiH, čije se konstituiranje očekuje narednih dana, biti poboljšanje zakonske regulative neophodne za efikasnu borbu protiv korupcije, kao i za jačanje odgovornosti izabranih zvaničnika.

Inače, osim delegacije PSBiH, konferenciji u Istanbulu prisustvovale su i delegacije parlamenata Albanije, Azerbejdžana, Kirgistana, Kazahstana, Makedonije i Turske. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću