MENI
31.3.2015

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović primio u nastupnu posjetu ambasadora Srbije u BiH


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimira Vukićevića.

Ambasador Vukićević čestitao je gospodinu Džaferoviću na izboru na funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma i poželio uspješan rad najviše zakonodavne institucije u državi.

Tokom susreta razmijenjene su informacije i stavovi u vezi sa političkom situacijom u BiH i Srbiji, kao i u cijelom regionu, posebno u svjetlu procesa evropskih integracija.

Sagovornici su se saglasili da je izuzetno važno unapređivati i razvijati regionalnu saradnju, koja predstavlja jedan od ključnih uvjeta evropskih integracija, ali i bilateralnu saradnju Bosne i Hercegovine i Srbije, država koje, kako je rečeno, dijalogom trebaju da rješavaju sva otvorena pitanja i međusobno se pomažu na evropskom putu.

Predsjedavajući Džaferović posebno je istakao važnost unapređivanja ekonomske saradnje, ocijenivši da takva vrsta saradnje predstavlja stvarno mjerilo odnosa dvije države.

Tokom razgovora predsjedavajući Džaferović upoznao je ambasadora Srbije i sa novom inicijativom Evropske unije za BiH, kao i s aktivnostima koje su u BiH preduzete kako bi, nakon dužeg zastoja, bio deblokiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i evropski put BiH.

Ambasador Vukićević interesirao se i za proces uspostavljanja vlasti na svim nivoima. S tim u vezi, predsjedavajući Džaferović izrazio je očekivanje da će u najskorije vrijeme biti okončan proces implementacije izbornih rezultata, čime će, kako je naglasio, biti stvorene pretpostavke za brže provođenje reformi i za bolju bilateralnu saradnju sa svim zemljama regiona. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću