MENI
3.7.2009

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSTAVNIČKOG DOMA, BERIZ BELKIĆ SUSREO SE S NOVOIMENOVANIM AMBASADOROM ČILEA U BIH



Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Beriz Belkić sastao se sa Nj. E. Fernandom Schmidt-Ariztiom, novoimenovanim ambasadorom Čilea u BiH, sa sjedištem u Budimpešti. Razgovarano je o poboljšanju diplomatskih odnosa između dvije zemlje, kao i mogućnosti ulaganja privrednika iz Čilea u Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador koji je jučer predao akreditive predsjedavajućem  Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, podsjetio te da su Čile i BiH uspostavili diplomatske odnose 1991. godine. „Naša zemlja je uvijek predano radila na uspostavi prijateljskih odnosa između dvije zemlje, i tu će praksu nastaviti ubuduće“, rekao je ambasador Čilea te dodao kako je jedan od dokaza tome i prisustvo vojnika iz Čilea u okviru EUFOR-a, kao jedine zemlje koja nije članica NATO-a ili EU ali učestvuje u mirovnoj misiji u BiH.
Gospodin Belkić je upoznao je ambasadora Čilea sa aktualnom političkom i ekonomskom situacijom kao i procesu približavanja BiH ka Evropskoj uniji. Istakao je važnost investiranja privrednika u Bosnu i Hercegovinu, upoznavši ambasadora sa potencijalima koje BiH ima za strana ulaganja. Belkić je također izrazio nadu u poboljšanje bilatelarnih odnosa između dvije zemlje, i očekivanja da će Predsjedništvo BiH razmotriti odluku ukidanja ambasade BiH u Argentini, koja je predstavalja diplomatsko predstavništvo BiH za Južnu Ameriku, radi uspostave bolje saradnje sa zemljama Južne Amerike.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću