MENI
18.6.2009

OKONČANA 31. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas održanoj 35. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je usvojen Izvještaj Zajedničke komisije za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o finansiranju institucija BiH.  
Prijedlog zakona o akcizama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u drugom čitanju.

Po hitnom postupku su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlog zakona o usvajanju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.  
U drugom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o parlamentarnom vojnom povjereniku Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači delegati Branko Zrno i Slobodan Šaraba.   
U drugom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istragu i zaštitu.  
U drugom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Graničnoj policiji BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. U Komisiju za usaglašavanje teksta zakona su imenovani: Hazim Rančić, Ivo Miro Jović i Drago Ljubičić.          
Prijedlog zakona o fiskalnim kasama, čiji je predlagač Predstavnički dom, nije usvojen u drugom čitanju.  
Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA, čiji je predlagač Predstavnički dom, usvojen je u drugom čitanju.   
U prvom čitanju su usvojeni: Prijedlog zakona o javnim nabavkama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 
Na današnjoj sjednici nije usvojen Prijedlog revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, dok je usvojena Strategija prevencije i borbe protiv nasilja u porodici u BiH za period od 2009. do 2011. godine.  
Primljen je k’ znanju Plan aktivnosti za ispunjavanje obaveza iz preporuka Evropske komisije u vezi s Mapom puta za liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.
Usvojeni su Izvještaj o provođenju zakona u nadležnosti Centralne  izborne komisije BiH i Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH i o radu Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.  
K’ znanju je primljen Izvještaj o utrošku sredstava Predsjedništva BiH za 2008. godinu.  
Usvojen je Prijedlog rezolucije o unapređenju zaštite porodice u BiH, čiji je predlagač delegat Hilmo Neimarlija.  
Usvojeni su Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina Bosne  i Hercegovine i Prijedlog odluke o dopuni Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.
Data je saglasnost za ratifikaciju: Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Raiffeisen Zentralbank Osterreich Aktiengesewllschaft – Razvoj sistema vodosnabdjevanja u općini Livno; Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.); Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, ilegalne trgovine drogom i organiziranog kriminala; Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije; Aneksa II. Sporazuma između BiH i Kraljevine Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštva u BiH; Dodatnog protokola krivičnopravne Konvencije protiv korupcije /ETS 191/, koji je potpisan u Strazburgu 15. maja 2003.; Evropske konvencije o obavještenjima o stranom pravu s Dodatnim protokolom; Amandmana na Konvenciju o osnivanju Vijeća za carinsku saradnju; Protokola između Ministarastva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije  o provođenju zajedničkih patrola uz zajedničku državnu granicu; Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i MUP-a Republike Srbije o održavanju redovnih sastanaka predstavnika graničnih policija na državnom, regionalnalnom i lokalnom nivou i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prijelazima. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću