MENI
17.6.2009

DONATORSKO DRUŽENJE "SUTJESCI S LJUBAVLJU" POD POKROVITELJSTVOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH



Danas je u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitetelja, Kraljeva Sutjeska, pod pokroviteljstvom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održano Donatorsko druženje „Sutjesci s ljubavlju“, čiji su domaćini bili zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Niko Lozančić i gvardijan samostana fra Ilija Božić.

“Danas je poslata pozitivna poruka o onome što se može desiti u BiH”, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Niko Lozančić, dok je fra Ilija Božić zahvalio Parlamentarnoj skupštini BiH što je preuzela pokroviteljstvo nad organizacijom skupa. 
Prema riječima visokog predstavnika u BiH Valentina Incka Bosna i Hercegovina je uvijek bila društvo sposobno da uskladi kulturne različitosti, i kako je naglasio, pred više stotina okupljenih zvanica iz političkog, crkvenog i privrednog života BiH, u Bosni i Hercegovini može se živjeti dobro i BiH će biti mjesto gdje su prepoznati osjećaji zajednice. 
O značaju Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci je sa historijskog aspekta govorio prof. dr. Dubravko Lovrenović, dok je prof. dr. Zlatko Langof ukazao na višegodišnja istraživanja koja su pokazala da konstrukcijska oštećenja ugrožavaju samostan i samostansku crkvu, odnosno da je neophodno prikupljanje sredstava za sanaciju i rekonstrukciju objekata. Posebno je istaknuta potreba saniranja temelja pročelja crkve i zvonika, koji su ugroženi od propadanja i tonjenja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću